Text: Sara Holmgren - Foto: Getty Images

Poloponnyn är ingen hästras utan en hästtyp, som är speciellt framavlad för att passa till bollsporten hästpolo. Den är uthållig, modig, rörlig, snabb, har bra balans och kan reagera snabbt. De tuffa och smidiga poolponnyerna är för det mesta fullblodskorsningar,
ibland med inslag av quarterhäst eller criollo.

RASFAKTA

Namn: Poloponny
Ursprung: Argentina Mankhöjd: Cirka 152-160 cm Färg: Alla färger
Utseende: Muskulös och smidig
Temperament: Modig och livlig
Övrigt: Snabb och intelligent

Utseende

Poloponnyns huvud påminner om fullblodets. Halsen är smal och stark och manken är ofta rejäl. Hela kroppen är smidig och seg. Poloponnyn brukar ha korta skenben med en bra benstomme och starka, hårda hovar.

Så här spelar man HÄSTPOLO

Hästpolo är ett bollspel mellan två lag. Varje lag består av fyra ryttare. Man spelar på en stor gräsplan. Med träklubbor ska ryttarna slå en boll i motståndarnas mål. En match spelas i olika perioder, där varje period är ungefär 7 minuter. Varje häst brukar orka två perioder och man brukar säga att för att bli ett framgångsrikt lag betyder hästarnas skicklighet mer än ryttarnas.

Poloponnyn är egentligen ingen ponny längre. Man använder lite större hästar, men de har kvar det korta, snabba steget som kännetecknar en ponny. En poloponny måste kunna vända kvickt och vara snabb i tanken. Många av dem tycks ha en medfödd talang för spelet och kan förutse nästa rörelse ute på banan.

Ursprung

Hästpolo är ett gammalt bollspel som spelades i Persien och Kina för ungefär 2 500 år sedan. Det moderna polospelet uppstod i Indien, där man red på små manipurponnyer, inte högre än 120-130 cm i mankhöjd. Brittiska soldater som arbetade i Indien spred spelet till Storbritannien under senare delen av 1800-talet. Spelet spreds också till övriga Europa och till Nord- och Sydamerika. I dag är Argentina berömt för sin skicklighet i att spela polo och i att avla fram duktiga poloponnyer på toppnivå.

Visste du att...

… hästpolo sker nästan helt och hållet i full galopp?

… namnet polo kommer från det tibetanska ordet pulu, som betyder boll?

… poloponnyn har skydd på alla fyra benen under matcherna?