New forest ponnyn är en perfekt familjeponny som kan ridas av både barn och mindre vuxna. Den är ganska ädel och välbyggd och passar perfekt till ridning – den är mycket duktig i alla ridsportens grenar, till exempel hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Rasen är också känd för sitt trevliga temperament och sin goda hälsa och styrka.
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
England
Mankhöjd:
Max 148 cm
Färg:
Alla färger utom skäck och albino. Vanligast är brun.


Ursprung

New forest ponnyn har levt fritt sedan 900-talet i ett skogsområde, New Forest, utanför Hampshire i England. Den går där än idag! Den användes tidigt som körhäst och till enklare jordbruksarbete, men det var inte förrän på 1850-talet som intresset för ponnyn väcktes på allvar. Man korsade den med olika raser, till en början med hästar med orientaliskt blod, men detta gjorde ponnyn gracil och mindre uthållig än vad som behövdes för det tuffa livet i skogen. Då engagerade sig en man, Lord Arthur Cecil, i rasens utveckling. För att höja kvaliteten på hingstarna uppmuntrades uppfödarna med premier och priser. Hingstar av de närbesläktade raserna dartmoor och exmoor valdes noggrant ut för att användas i aveln, även hingstar från raserna welsh mountain, fell och highlandponnyer kom till nytta. Nu blev new forest ponnyn åter en härdig skogsponny och man var nöjd med sitt avelsarbete.

När första världskriget bröt ut avbröts arbetet med att förbättra rasen. Rasens egen övergavs och alla ponnyer registrerades i National Pony Studbook. Man slutade att korsa in andra brittiska raser. 1938 bildades den nuvarande engelska avelsföreningen, The New Forest Pony Breeding and Cattle Society, och först 1960 fick rasen en egen stambok igen.


Betydelsefulla hingstar

Som grundare av den moderna aveln av new forest ponnyn brukar man räkna fem hingstar. Några av dessa finns i så gott som alla new forestponnyers härstamning idag. De är Brooside David (född 1943), Denny Danny (-43), Goodenough (-46), Broomy Slip-On (-48) och Knightwood Spitfire (-50).


Utseende

New Forest ponnyns huvud är uttryckningsfullt och har ponnykaraktär. Det kan vara stort men ska inte vara tungt och grovt. Halsen är väl ansatt på kroppen och ponnyns överlinje är bra. Bålen är djup, men inte bred och bogen är lång och sluttande. Ryggen är kort och stark och korset och manken välutvecklade. Benen är finlemmade men starka och hovarna runda och tåliga. Ponnyns rörelser är fria, energiska och vägvinnande utan överdrivna knärörelser.


Ponnyer i skogen

I dag går fortfarande ponnyer och boskap fritt i skogen i området New Forest, enligt en mer än 900 går gammal lag. Det finns mellan 2500 till 3000 ponnyer där. På somrarna släpps ungefär 100 utvalda hingstar ut i speciella distrikt. På hösten samlar man in ponnyerna, skiljer av fölen, brännmärker och avmaskar. En del ponnyer säljs medan andra får gå kvar i skogen.


Läs mer:

”Stora boken och hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral
Svenska New Forest Föreningen: newforest.se