Handlar din ridning mer om rädsla än att ha roligt? Då är det dags att göra något åt det. Och det går även om du har ramlat av och blivit rädd eller är det redan från början. Min Häst tittar närmare på rädsla hos ryttare. Häng med! Text: Katarina Liljedahl

Du som tycker att det är lite läskigt att rida är långt ifrån ensam om detta. Många ryttare i olika åldrar och på olika nivåer är faktiskt mer eller mindre rädda. Hur det märks kan variera. En del vågar inte hoppa eller rida ut, medan andra rider med mycket spänning i kroppen. Eller rider inte alls … Många rädda ryttare försöker också hålla masken inför andra, förneka att de är det. En del ryttare vet inte ens om att de egentligen är rädda. De kanske bara känner någon obehaglig känsla i magen när de ska rida eller när de sitter i sadeln. Andra kommer inte ens upp i sadeln därför att de har olika ursäkter för att inte rida överhuvudtaget. De här ursäkterna kan varieras i det oändliga, men märks förmodligen mer hos dem som har egen häst och därför förväntas rida nästan varje dag. På ridskolan kanske det märks mer de veckor det är hoppning, då den rädda uteblir, eller när det är dags att galoppera.

Erkänn din rädsla
Rädsla försvinner i vissa fall aldrig helt, men den kan bli mindre så att den inte tar för stor plats i ens liv. Det är genom att tänka mer positivt (att det ska gå bra), tänka säkert och att skaffa sig kunskap och bra erfarenhet som man minskar rädslan hos sig själv. Men ska man lyckas med att göra något åt sin rädsla behöver man börja med att erkänna den inför sig själv, att det är precis så och sedan ta det därifrån.

Använd både kropp & knopp
Förr sa man att det krävdes att man ramlade av 100 gånger för att bli en duktig ryttare. Om det verkligen stämmer finns det anledning att fundera över kanske. En sak som däremot stämmer är att alla ryttare ramlar av någon gång eller i perioder. Det är vanligare när ryttaren är yngre. De flesta som började rida som barn kan förmodligen intyga att de ramlat av allt mer sällan i takt med att de har blivit äldre. Varför är det så? Till stor del beror det säkert på att vuxna ryttare tänker mer på riskerna och har skaffat sig så mycket erfarenhet och kunskap att de ofta undviker situationer som kan leda till att de ramlar av. De kan också välja bort att rida hästar som är för unga eller har ett hetare temperament. För varje ryttare finns det alltid en häst som passar bäst. Hästar är stora djur som allra helst flyr när de blir rädda. Även om de i grunden är ganska lika varandra och har nästan samma sätt att bete sig och sända ut signaler, är de också individer precis som vi människor. Därför är det viktigt att lära sig mycket om hästar i allmänhet och den häst du rider i synnerhet. Då kan du ofta förutse vad som kan hända och hantera en situation på ett säkrare sätt. Det gäller att ligga steget före hästen, men utan att de skapar onödigt stor rädsla och spänning hos dig. Du ska alltid rida och hantera både med huvudet och hantera hästar både med huvudet och kroppen. Vara en smart ryttare helt enkelt.

Hästen – att tänka på
Hästen är ett flyktdjur. Det innebär att när den uppfattar en fara inte stannar och snackar eller tittar, den drar helst. Och antingen springer den rakt fram, kastar sig åt sidan eller runt innan den springer iväg. Många ryttare ramlar av när hästen blir rädd och reagerar blixtsnabbt. Men detta går i många fall att förhindra, både genom att själv vara beredd och att få hästen att lyssna på ryttaren.

Miljöträning
Hästar kan och ska miljötränas på olika sätt under hela sitt liv. Sådan träning gör att deras vilja att fly kan dämpas. Det är bland annat därför som en äldre häst ofta är lugnare och mer pålitlig än en yngre. Du kan tycka om en häst väldigt mycket, men ibland är inte det samma sak som att den är en lämplig ridhäst för dig. En del hästar passar bättre att pyssla om från marken än från sadeln.Hästar som används på en ridskola är utvalda för att kunna ridas av olika slags ryttare på lektion. Med andra ord så passar de att ridas av både nybörjare och mer erfarna. När ridlärare delar ut dem inför en lektion vet de ganska väl vilken häst som passar med vilken ryttare.

Så minskar du risken att ramla av!
• Rid med kontroll. Tänk alltid krypa-gå-springa. Lär dig kontrollera hästen i en gångart i taget.
• Låt dig inte påverkas av någon annan ryttare som kanske föreslår lite mer galen ridning, till exempel full rulle ute på öppna fält eller hoppning i terräng där du inte har bra koll på vad som kan dölja sig i miljön.
• Rid inte för nära andra ekipage. I ridhus och på ridbana: håll avstånd. Ute: rid på led eller i bredd, aldrig snett bakom eftersom det finns en risk att hästen som går före kan sparka mot din häst och istället träffa dig med svåra krosskador som följd.