Text: Katarina Liljedahl

Knep för att sitta kvar i sadeln på en busig häst:
• Sänk hälarna ordentligt och skjut fram underskänklarna lite.
• Sitt djupt (tungt) i sadeln och luta dig bakåt.
• Håll ett tag i manen eller halsringen (ifall hästen har en martingal) eller i framvalvet på sadeln.

Om du ramlar av
Släpp tyglarna och rulla undan från hästen. Din egen säkerhet går alltid före hästens. Bra att veta är att hästar försöker att undvika att trampa på ryttare som landat på marken. En rädsla för att rida kan ibland finnas kvar långt efter att man har ramlat av. Det behöver inte vara så, men är det så behöver rädslan övervinnas stegvis. Krypa-gå- springa är det som gäller. Och att hela tiden påminna sig om varför man rider (därför att det är roligt och härligt att få samspela med en häst). Att ram- la av tillhör ovanligheten för hur många ritter slutar med att man ramlar av egentligen? Inte så många. Men känner du dig rädd och osäker, prata med din ridlärare som kan ge stöd och låta dig rida en lugnare häst.

När du ramlat av
Innan du reser dig upp igen: känn efter om du kan ha slagit i huvudet eller nacken. Eller om du har brutit något. Det vanligaste är att den som ramlat av får blåmärken och blir öm, men det händer ibland att någon får en hjärnskakning eller bryter något. Är hästen infångad (i första hand vid ridning inomhus) och du känner dig okej är det bra att sitta upp på en gång, så att det inte dröjer för länge innan du rider igen för då kan du ha hunnit bygga upp en rädsla.

Full fart?
Det är ovanligt att en häst faller i sken på riktigt. En sådan häst har i regel ett lynnesfel. Ofta handlar det mer om att den ökar farten och att ryttaren inte lyckas dämpa den tillräckligt snabbt. Drar hästen iväg utan att du får stopp på den finns det några saker du kan testa. I ett ridhus kan du styra in mot sargen, då kommer den att stanna när det tar stopp. Ett annat sätt är att dra kraftigt i tygeln på hästens svagaste sida (den som upplevs som mjukare) och få den att lägga en volt. Minska sedan volten tills hästen stannar.

Bra utrustning ökar säkerheten!
Rid alltid med hjälm och väst. Båda kan skydda dig också ifall du landar mot en sten eller något  annat som är hårt och lätt att göra sig illa på. I en del privatstall kan det finnas ryttare som rider utan hjälm, ibland bara i ridhuset, men även ute i terräng. De ryttare är inga förebilder och därför inget att ta efter. För en ryttare är det alltid viktigt att skydda huvudet, hjärnan. Rid därför alltid med hjälm även under de kortaste skrittpromenaden. Utrustningen på hästen ska vara i bra skick. Stiglädren ska vara avpassade efter din längd och inte var för långa så att din fot inte kan hålla sig kvar i stigbygeln på ett bekvämt sätt. Vid uteritter då du kanske ska galoppera ståendes i stigbyglarna, ska lädren kortas några hål, det vill säga på samma sätt som gäller vid hoppning. Om du har lite dålig balans och inte sitter riktigt stilla i sadeln kan du få en stadigare sits och skänkel om du alltid kortar stiglädren några hål.

Tänk på att

… alla har svackor i ridningen och ibland kan den bero på rädsla. Prata med din ridlärare eller tränare om det, så att du kan få stöd och råd. Du kanske får rida en lugnare och mer pålitlig häst under några lektioner tills du känner dig säkrare. Ridskolehästar är utvalda för att de ska passa att gå på lektioner, men de är ändå individer och kan vara antingen lugnare eller mer framåt. Är du rädd, bär inte ensam på den känslan, prata med någon!

I ett högt säkerhetstänkande ingår:

– att ha kunskap om hästen
– att vara steget före hästen i all hantering och vara beredd på hur den kan reagera
– att använda hjälm och väst vid all ridning och bra skor eller stövlar
– att inte rida över sin förmåga och möjlighet att kontrollera hästen