Ridstövlar och ridskor är dyra och vi vill att de ska hålla länge. Men tyvärr är sanningen att de ganska ofta går sönder efter ett år eller två, oftast i dragkedjan. Men om du vill uppehålla livslängden på dina ridstövlar eller ridskor och slippa laga dem gäller det att vårda dem rätt. Här kommer några tips:

 

  1. Först och främst! Använd stövlarna endast när du rider, och inte när du gör stallsysslorna. Om du använder dem när du mockar kommer hästens kiss tillexempel att fräta på lädret.

 

  1. Håll skorna rena! Blir ridskorna eller ridstövlarna väldigt smutsiga och leriga är det bästa att torka av dem med en trasa med vatten. Det som oftast kan glömmas bort är att även hålla dragkedjan ren. Detta gör du enklast med en tandborste och vatten eller med en så kallad ”zip spray” som är en rengöringsprodukt för dragkedjor. Tandborsten är även ultimat för att använda för att få rent ställen som kan vara svåra att komma åt på.

 

  1. Använd stövelsträckare eller stövelblock. Ridstövlar är ofta mjuka och har man inte stövelsträckare eller stövelblock är det lätt att de ramlar ihop till en sida. Då kan dragkedjan skadas.

 

  1. Putsa inte med sadeltvål eller sadelfett. Det är skoputs eller speciella vårdprodukter för just stövlar som gäller. Sadelfett kommer töja ut lädret på dina stövlar och sadeltvål gör dina stövlar glans- och färglösa.

 

  1. När du sätter på dig stövlarna är det viktigt att dra ner dragkedjan hela vägen ner, annars kan dragkedjan sprängas. Om dragkedjan fastnar eller blir trög, dra inte! Kolla istället om det finns någon smuts oh försök rengör dragkedjan.

 

  1. Vill du ha dina stövlar/skor riktigt glansiga? Använd då en nylonstrumpa som du gnuggar mot stöveln eller skon! Detta är dock bäst att inte göra så mycket på insidan av stöveln eftersom att det kan börja knarra väldigt mycket mot sadeln då.

 

  1. Impregnera dina stövlar eller skor! Då och då kan det vara bra att impregnera ridskorna för att skydda dem så bra som möjligt.