Text: Mälaren Hästklinik AB

Hej veterinären!
Min häst ser så trött ut när det är varmt ute. Det tycker jag är synd eftersom jag själv älskar sommaren. Vad kan jag göra så att han blir piggare när vi rider ut?
//Sommar- & Hästälskaren

Hej Sommar & Hästälskaren!
Det är vanligt att hästar upplevs lite trötta av sommaren och värmen vilket kan ha era förklaringar. Till exempel spenderar de mycket tid till att vifta bort ugor och knott, och vissa hästar kan vandra runt mycket i hagen och ha svårt att koppla av då de ständigt är jagade av flugorna. Värmen gör också att hästarna måste svettas för att kyla ner sig och då går det åt mycket vatten. Vissa hästar är dåliga på att dricka ordentligt vilket kan göra att de upplevs som slöa. Mitt tips till dig är att se till att hästen har bra skydd mot flugor och knott (kan innebära flugtäcke och eller flughuva/mössa och flugmedel), samt att det alltid finns tillgång på färskt, rent vatten. Om hästen är ute dygnet runt på sommaren kan du prova att ta in den en stund innan du ska rida. Ofta är det svalt i stallet på sommaren och hästen får lugn och ro från flugor och knott så att den kan ladda upp inför ridturen. Upplever du att hästen har druckit dåligt kan du prova att ge den vatten blandat med lite mash eller betfor. Då smakar vattnet extra gott och hästen blir mer motiverad att dricka.
//LYCKA TILL!

Hej! Jag brukar ta hand om en ridskolehäst på sommaren (en som jag är skötare på under vintern) eftersom vi har en stor hage. Det går också en åsna i hagen och de trivs väldigt bra ihop.
Däremot har jag ett problem. Lesse, som hästen heter (han är en liten connemara) tål inte sommaren så bra. Han blir rosa om mulen (fast jag smörjer in den) och han har väldigt lätt för att få bett av insekter som verkar klia.
//Vad gör jag?

Hej!
Det är vanligt att hästar får bett av insekter och knott under sommaren. Mitt tips till dig är att varje dag smörja in Lesse med ett medel som skyddar mot flugor och knott. Ofta kan det- ta sprayas över hela kroppen (undvik dock ögonen!). De vanligaste ställena för insektsbett brukar vara på halsen/bringan, mellan bakbenen och under magen. Om inte detta räcker kan man ha ett insektstäcke på hästen. Det låter även som att Lesse blir solbränd på mulen. Kolla att du varje dag smörjer med en solskyddskräm. Om Lesse ändå blir solbränd kan man använda en kräm med högre solskyddsfaktor. I så fall en kräm utan parfymer med solskyddsfaktor 40-50 som är avsedd för barn/känslig hud. LYCKA TILL!