Äntligen sommar och solsken! Äntligen värme! Så känner väl alla hästmänniskor när vårregn och kalla dagar är över. Men när det blir riktigt varmt ute  nns det saker att tänka på för den som tar hand om en häst.

1. Svalka!

Mitt i sommaren vill hästarna ofta vara i sin box. I boxen är det för det mesta svalt och skuggigt. Skönast för hästen är förstås om den kan bestämma själv när den vill vara inne eller ute.

2. Uppfriskande dusch!

Gillar din häst att bli spolad med vattenslang? Toppen, för inget är väl skönare än en uppfriskande dusch! Hästar som inte gillar vattenslangar kan man tvätta av med en svamp eller en trasa dränkt i vatten.

3. OBS! Hästar äter INTE glass…

… om vi bortser från Mulle förstås.

4. Skugga!

Det är jätteviktigt att hästar som går i hagen har skydd mot vind, regn och kanske ännu viktigare på sommaren – stark sol. Det bästa är ett skjul, eller dungar med träd. Den här hästen har ett rejält träd som skydd mot solen!

5. Egen pool!

En liten sjö i anslutning till hagen kanske inte alla har. Men för dem som har turen är det härligt med vatten som inte är stillastående. Enda nackdelen är att myggen trivs i de omgivningarna. Något att hålla ögonen på.

6. Vatten!

En häst som vanligtvis dricker ca. 30 liter vatten per dag kan slurpa i sig så mycket som 80 liter per dag om det är varmt eller om en jobbar hårt. Det ska alltid finnas tillgång till vatten i hästens hage!

4 tips på sommaraktiviteter

7. Fotografera favorithästen, ljuset och naturen är som nast nu, och du lär dig även hur du und- viker konstiga skuggor i dina hästporträtt! Testa blixt i motljus tipsar redaktionens fotograf!

8. Vidga vyerna. Om du inte ridit ut tidigare
– ta sällskap med mer vana ryttare och bege dig ut på ett härligt äventyr! Glöm inte matsäck och mobil.

9. Vill du veta hur det kan kännas att bada med hästen? Få inspiration och känsla för hur det kan vara – kolla ”vi badar med hästarna” på youtube.

10. Håll igång! Om du kanske rider en eller ett par gånger i veckan kan det vara bra att röra på sig också de övriga dagarna. Simma, cykla, kör balansträning – ju mer vältränad du är desto bättre känns det på hästryggen!