Att hoppa studs är en bra och rolig övning, både för häst och ryttare! När man hoppar studs har man har flera hinder, vanligtvis mellan två till åtta stycken, uppställda efter varandra. Hästen tar inte något galoppsprång emellan hindren utan hoppar alla i en följd så det ser ut som hästen studsar, därav namnet. Att hoppa studs är styrketräning för hästen och det hjälper även hästen att bli kvick.

Så här gör du när du ska hoppa studs:

Börja med att bygga fram hinder. Avstånden mellan hindren varierar på hur stor häst du har, men nedan ser du en avståndstabell.

Stor häst 3,00 – 3,25 meter
D-ponny 2,75 – 3,00 meter
C-ponny 2,50 – 2,75 meter
B-ponny 2,25 – 2,50 meter

Du kan välja att ha studsserien på rakt eller böjt spår. Studs hoppas alltid lågt, så sockerbitar räcker oftast. Om du vill kan du börja med att ha varannan studs liggandes som en bom på marken.

När du sedan rider är det såklart viktigt att börja med en ordentlig uppvärmning innan du hoppar. När du sedan hoppar studsserien behöver du som ryttare bara stå i lätt sits och låta hästen sköta jobbet. Detta är ett utmärkt tillfälle att träna upp din sits och balans. Om du är riktigt modig kanske du till och med vågar köra utan stigbyglar!