Nu när vintern kommer och man lätt kan vara lite deppig är det viktigt att ha saker att se fram emot, då är det perfekt att anordna en tävling! Bara för att det är tävling behöver det inte vara så seriöst, utan det kan vara bara en rolig grej och det räcker om man är bara några personer. Du kan antingen samla stallkompisarna eller föreslå det som avslutning med ridgruppen på ridskolan.

För att anordna en tävling behöver du:

  • En domare. Domaren kan vara allt från ridläraren till en förälder.
  • Deltagare. Ni behöver inte vara så många, men det är ju bra om ni ändå är några stycken så det blir lite tävlingskonkurrens.
  • Funktionärer. Beroende på vilken tävling det är så kan det behövas en eller flera funktionärer som kan hjälpa till från marken.
  • Ett pris. Om alla deltagare lägger en liten summa pengar så kan man köpa ett pris som vinnaren vinner. Det kan vara allt från en godispåse, en ryktborste eller varför inte senaste numret av Min Häst?
  • Material. Beroende på vilken tävling du anordnar kommer du behöva olika material. När du valt vilken slags tävling du ska anordna kan du skriva en lista på vad du behöver.

Olika förslag på tävlingar:

  1. Maskeradhoppning är en superrolig tävling där det finns två tävlingsområden, dels hoppningen och dels den bästa utklädnaden. Här kan även den ointresserade föräldern vara med och döma utklädnader. Du kan välja mellan att ha tävlingen i par eller en och en. Är man i par kan man göra som en stafett där första ryttaren rider en bana på tid med ett spö i handen och lämnar sedan över spöet till nästa ryttare som sedan också rider banan. Det är då den sammanlagda tiden och de sammanlagda antalet fel som räknas.
  2. Caprilli är en gren där man blandar dressyr och hoppning, där man kan ha små hinder blandat med bommar och kanske ett visst ställe för en övergång eller en halt. Här gäller det att ha en lydig häst om man ska vinna! Det finns färdiga program eller så kan du komma på en egen bana!
  3. Programridning. Självklart kan du även anordna en vanlig programridning, men då gäller det att hitta någon som kan komma till ert stall och döma!
  4. Gymkhana. Gymkhana är en rolig tävling där man är i lag och ska göra olika stafettliknande tävlingar och dt gäller att vinna så många av dessa som möjligt. Här kan du låta fantasin flöda och hitta på massor av olika roliga tävlingar.

Det finns massor av olika idéer på tävlingar som kan anordnas, men glöm inte att tänka på säkerheten!