Tänk dig att din häst gör allt du ber den om, av fri vilja. Tänk dig att du är ett med din häst, att det finns en djup förståelse er emellan. Hur häftigt vore inte det?

Text: Frida Svenningson

Frihetsdressyr bygger på ömsesidigt förtroende mellan häst och människa. Det handlar om att låta bli att använda tvång, för att i stället motivera hästen till att samarbeta. På så vis kan relationen mellan häst och människa växa sig starkare. När både du och hästen är redo, kan du börja arbeta hästen lös.

VISSTE DU …
…att olika hästar har olika lätt för att lära sig saker. Hästar har, precis som människor, individuella förutsättningar. Och precis som människor påverkas hästar av hur roligt de tycker att någonting är.

Varför träna frihetsdressyr?
Du kan träna frihetsdressyr av många anledningar. En anledning kan vara att du upplever någon form av problem i kontakten med din häst. Om hästen är svår att lasta, blir du kanske stressad och orolig när du ska åka iväg på träning eller tävling. Så ska det inte behöva vara. Genom att förbättra kommunikationen med din häst, kan problemet lösas. När hästen inte längre blir stressad vid lastning, blir situationen säkrare. Om du har vuxit ur en älskad ponny, kanske du inte vill skiljas från den. Då kan du ha både nytta och glädje av frihetsdressyr. Att kommunicera med din häst, blir du aldrig för stor för!

Kommunicera med kroppen
Genom att tolka hästens kroppsspråk, kan du förstå vad hästen menar. Du kan sedan berätta för hästen vad du vill, genom att använda din egen kropp på ett sätt som hästen förstår.Framför allt är det viktigt att vara tydlig. Ett försiktigt kroppsspråk signalerar osäkerhet. Likaså är det viktigt att försöka andas lugnt och sansat. En lugn andning signalerar att du är avslappnad. Ditt lugn och din trygghet, har en positiv inverkan på din häst. När hästen börjar påverkas av ditt kroppsspråk, är det inte ovanligt att hästen börjar slicka sig om läpparna. Det kan också hända att den ruskar på huvudet, eller gäspar. Detta kan bero på att hästen har varit spänd, men nu börjar slappna av.

Det finns många övningar
Vill du få din häst att följa dig, utan att du behöver hålla i grimskaftet? Eller vill du kanske lära hästen att buga? Det finns oändligt många saker du kan lära din häst. Du bestämmer själv vad som är ditt mål med träningen. Beroende på hur högt du sätter ribban, kan du behöva dela upp ditt mål i olika delmål. Att kunna arbeta hästen lös, eller rida utan träns, kräver mycket övning. Först behöver du ha en väl utvecklad kontakt med din häst. Det finns många övningar som kan förbättra kontakten mellan dig och din häst. Några grundläggande övningar handlar om att flytta hästens bak- del, och om att kunna röra hästen överallt. Det är också viktigt att du kan leda din häst på ett avspänt sätt. Du ska exempelvis inte behöva hålla emot med grimskaftet för att hästen inte ska springa ifrån dig.