Här kommer en matnyttig artikel som publicerats i Min Häst nummer 4 2018. Artikeln är uppdelad i två delar och här kommer den andra delen. Skriven av Eden Lev.

  • På hösten och vintern tycker vissa bönder att det är okej att man rider på deras åkrar då det inte gör så mycket skada. Men det är viktigt att man frågar och att man har koll på underlaget innan man har lite mer tempo. För om det är väldigt gropigt eller stora stenar finns det risk för att hästen ska snubbla.

 

  • När det är snö får hästarna oftast styltor. De får dem när det packas snö under hovarna, då blir det som att hästarna får en liten snöboll under varje hov och det blir väldigt halt. För att undvika styltor finns olika metoder. Hovslagaren kan sätta i snösulor, men man kan också sätta rapsolja i hoven precis innan en ridtur för att göra det svårare för snön att fastna. Det finns även något som kallas för polarpads, en avtagbar snösula som man fäster i broddarna.

 

  • Anpassa din ridning efter underlag. På vintern är underlaget olika beroende på vilket väder det är, och det är viktigt att anpassa ridningen och tempot efter det. Om det är halt är det bra att hästen är broddad, så att den inte halkar.

 

  • Har man lyxen att ha ett ridhus är det lätt att man rider där varje dag, just för att det känns mer lockande när det är mörkt och kallt ute. Men det är viktigt för både ryttare och häst med variation. Så att försöka rida ut på helgerna när det är ljust är väldigt bra.

 

  • När man är frusen och hungrig efter en ridtur finns det inget godare än varmchoklad och mackor. Att förbereda mellis och något varmt att dricka och ta med dig det till stallet är en bra idé och du kommer tacka dig själv efteråt. Kanske kan du ta med lite extra och överraska stallkompisen?

 

  • Att gå i djupsnö är bra styrketräning, men kan också innebära skador. Så det är viktigt att ta det lugnt och inte överanstränga hästen. Överlag är det bra att inte pressa hästen för hårt under kalla dagar, då hästarna kan få problem med luftvägarna då.