Skola, läxor, kompisar, stallet … Vardagen är full av saker som ska hinnas med. Då är det lätt att glömma bort att äta ordentligt. Kanske har du någon gång hoppat över lunchen i skolan, eller missat att ta med dig mellanmål till stallet? Kanske har det lett till att du blivit trött, grinig eller fått svårt att koncentrera dig? Det är inte konstigt. Det är din kropp som säger ifrån.
Av: Johanna Svenningsson Foto: Getty Images

För att må bra och orka med livets alla måsten och roligheter, behöver du energi. Energi får du genom att äta rätt sorts mat regelbundet. Detta är extra viktigt för dig som är i stallet  era gånger i veckan, eller på annat sätt tränar mycket. Genom att äta ordentligt kommer du att märka att du får mer energi, vilket kommer att göra träningen både lättare och roligare.

Stallarbete är också träning
Ridning ger bra motion, och efter ett intensivt ridpass kan man vara både trött och svettig. Men ridningen är inte den enda träning man som hästmänniska får. Att hålla på med hästar är ett tungt jobb som innebär mycket kroppsarbete. Även när du mockar, packar hö eller ägnar dig åt annat stallarbete, så tränar du din kropp.

Mellanmål är viktigt! Om du ägnar mycket tid åt ridning och stallarbete, är mellanmålen extra viktiga. Utan mellanmål går det kanske många timmar mellan måltiderna, och då kommer du inte orka lika mycket.

Smarta mellanmål till stallet
Att ta med sig mellanmål till stallet ska inte behöva kännas krångligt. Det kan det lätt göra om man inte har tillgång till kylskåp, utan måste förvara maten i sin väska eller i hästens skåp. Man vill ju inte att maten ska bli ofräsch. Som tur är finns det mellanmål som klarar sig utmärkt utan kylskåp. Exempel på sådana mellanmål är frukt, nötter, proteinbollar och knäckebröd. Vira in knäckemackan i en bit plastfolie och lägg i en matlåda, så håller mackan sig fräsch och blir inte krossad i väskan. När du tränar mycket, och svettas, gör kroppen av med mer vätska än annars. Tänk därför på att dricka ordentligt. Drick alltid till måltiderna och efter ridningen. Om du ägnar dig åt tungt stallarbete, ha gärna en vattenflaska till hands så att du kan dricka med jämna mellanrum.

Stöd via chatt, mejl och telefon

Om du mår dåligt och vill prata anonymt med en kurator, är du välkommen att kontakta BRIS (Barnens rätt i samhället). BRIS finns till för alla under 18 år och samtalen är kostnadsfria. 
Besök www.bris.se 
Eller ring 116 111

Mer träning – mer mat
Ju mer du tränar, desto mer energi förbrukar du. Detta innebär att du, genom din kost, behöver få i dig lika mycket energi som du gör av med. På så vis skapar du energibalans i kroppen. Ju mer du tränar, desto mer behöver du äta. Om du är i stallet flera gånger i veckan, är det viktigt att du anpassar ditt matintag efter det.

Ät frukost, lunch, middag och mellanmål
Det är viktigt att du inte hoppar över några måltider för att orka med både skolan och stallet. Strunta inte i att äta i skolan. Säkert finns det någonting av det som serveras som du gillar. Ta gärna med dig mellanmål hemifrån, eller pengar, så att du kan handla i skolans kafeteria.

Ät innan och efter träning
Rid eller stallarbeta inte på tom mage. Om du inte hinner äta innan du åker till stallet, ta med dig någonting som du kan äta där. För att du ska må bra av träningen, behöver du först få i dig den energi som du kommer att förbruka. Efteråt behöver du äta igen, för att din kropp ska kunna återhämta sig efter träningspasset.

Vad passar som mellanmål?
Godis och kakor är gott, men lämpar sig inte som mellanmål. Det är helt okej att äta sötsaker, men de tillför inte den energi som din kropp behöver. Godiset bör du därför spara till fredagsmyset. Till mellanmål passar mat som innehåller mycket kolhydrater och proteiner. Kolhydrater ger dig energi till träningen, och proteiner hjälper kroppen att bygga muskler. Exempel på bra mellanmål är frukt, keso, naturell yoghurt och fullkornsbröd.

”Det måste vara något fel på mig”
Att jämföra sig med andra är vanligt. Kanske har du någon gång tänkt att kompisen inte verkar behöva lika mycket mat som du? Kanske har du någon gång sneglat på kompisens kropp och känt dig missnöjd med din egen? Kanske har du tänkt: ”Det måste vara något fel på mig”? Tänk då på att vi människor är väldigt olika och har olika förutsättningar. Om du tränar varje dag, och din kompis bara en gång i veckan, är det fullt naturligt att du behöver äta mer. Det fi nns även de som slarvar med maten, så ät inte mindre bara för att din kompis gör det. Anpassa matintaget efter dina behov. Tänk också på att våra kroppar ser väldigt olika ut. Precis som våra personligheter är unika, är våra kroppar också det. Det är inget fel, utan alldeles normalt! Om du funderar på din vikt eller på hur din kropp ser ut, så ska du berätta om dina tankar för någon vuxen. Detsamma gäller om någon annan säger något som gör att du mår dåligt. Det kan till exempel handla om att en stallkompis retar dig för hur du ser ut, eller att din tränare försöker pressa dig till att gå ner i vikt. Du kan prata med dina föräldrar, eller andra vuxna som du känner förtroende för. Du kan också alltid kontakta skolkuratorn eller skolsköterskan. De finns där för att hjälpa dig.

Kolhydrater så du orkar mer & Protein så du blir stark!

Kolhydrater: Potatis, bröd, pasta, mjöl, gryn, frukt, baljväxter och grönsaker

Protein: kött, fisk, ägg, mjölk och baljväxter som bönor och linser