Bergskedjan Klippiga bergen – Rocky Mountains – är en av världens mest kända platser. Men visste du att den också har gett namn till en hästras: The Rocky Mountain horse – som heter så, trots att hästarna inte alls föds upp just där!

Text: Anna Sellberg

Rocky Mountain är en av världens yngsta hästraser, och precis som så många andra kommer den från USA. Närmare bestämt området kring bergskedjan Appalacherna i delstaten Kentuckys östra delar.
I det här området har det funnits hästar ända sedan de första nybyggarna kom dit. De hade med sig hästar från sina hemländer i Europa, eller korsningar mellan olika amerikanska raser. Hästarna i det karga området kring bergskedjan, var inte bortskämda. Deras ägare var fattiga och både djur och människor fick klara sig på det som fanns. Arbetet var hårt, och hästarna användes både till transporter och till körning. Vintrarna här är ofta kalla och snörika, och det var bara de allra starkaste och tuffaste som klarade sig.

Turridning i bergen

Den som började avla fram Rocky Mountainhästarna var en man som hette Sam Tuttle. Redan på 1950-talet hade han en ock med omkring fyrtio hästar, och trots att det var dåliga tider för hästuppfödning hade han aldrig några svårigheter att sälja sina föl.

Så småningom startade Sam Tuttle en turridnings firma i de vilda, vackra bergstrakterna. En av hans populäraste hästar var hingsten Tobe, som var väldigt fin att rida. Han hade mjuka gångarter och var säker på foten även i besvärlig terräng. Tobe hade en speciell gångart som påminner om islandshästens tölt. Han nedärvde den till sina många avkommor, och den är än i dag ett av rasens kännetecken.

Uthålliga hästar

Hos många hästraser vill man att hästen ska lyfta benen högt och energiskt i de olika gångarterna. Hos Rocky Mountainhästarna vill man i stället att hästen ska spara sin energi, och inte göra större rörelser än nödvändigt. Eftersom hästarna rör sig effektivt i stället för elegant, blir de uthålligare och tröttnar inte ens under långa dagsritter. Många av fölen som hade Tobe som pappa, fick också hans färg. Det är därför silversvart och silverbrun är så vanligt inom rasen. En häst med någon av dessa färger har brun eller svart hårrem som skimrar av ljusare strån, samt grå man eller svans.

Men även andra hela färger förekommer – som fux, brun och svart. När det gäller vita tecken ska de inte vara för stora, och strumpor på benen får inte gå ovanför knä eller has.

Visste du att …

… hingsten Tobe levde tills han blev 37 år. Han kallades ofta för Old Tobe, och fram tills han var 34 år ledde han fortfarande turridningar i bergen med sin ägare Sam Tuttle.

Populär ras

1986 registrerades det första exemplaret av Rocky Mountain horse, men sedan dess har rasen ökat snabbt i antal. 2015 fanns det hela 25 000 hästar registrerade, både i USA och i 11 andra länder.
Den är populär som turridningshäst men har också börjat användas till tävlingar och shower, och den kan både ridas och köras. Rasföreningens slogan säger egentligen allt: ”One horse for all occasions” – en häst för alla tillfällen.

FAKTA

I september varje år hålls The International Rocky Mountain horse show i Kentucky Park. Det är tävlingar i både ridning och körning, utställningar, showklasser och mycket mycket mer!

Hingsten gav namnet

Men till sist – varför heter rasen Rocky Mountain, när den bergskedjan ligger i en helt annan del av landet? Jo, det beror på att i slutet av 1800-talet kom ett litet hingstföl till trakten. Han härstammade från de hästar som levde vid Klippiga bergen (Rocky Mountains), och han hade också den speciella silverfärgen – brun med vitgrå man och svans. Ingen vet riktigt vad han hade för härstamning eller bak- grund, men han kan ha varit av den ovanliga rasen narragancet pacer, som var en av de första riktiga travhästarna.

När han själv så småningom blev vuxen hingst blev han pappa till många föl i området där han levde. Och en av hans många ättlingar var just Old Tobe – som också ärvde hans anlag för silverfärg. Hingsten kallades bara för The Rocky Mountain horse och hundra år senare var det därför han som fick ge rasen sitt namn.

RASFAKTA

Ursprung: USA
Mankhöjd: omkring 155-160 cm.
Färger: ofta silversvart, men alla andra hela färger förekommer. Vita tecken är tillåtna.
Används till: ridning och lättare körning.
Övrigt: Rocky Mountainhästen har en fjärde gångart som påminner om tölt, som är väldigt bekväm för ryttaren.