Många hästälskares dröm är att få en egen häst, och år efter år står en häst längst upp på önskelistan. Men vilken är egentligen den bästa taktiken för att få föräldrarna att förstå? Här kommer en guide på hur du ska gå tillväga, och dina föräldrar kommer garanterat att i alla fall ha funderat över saken ordentligt när du har följt den.

Text: Eden Lev

Steg 1.

 

Först och främst, för att man ska lyckas övertala någon annan är det viktigt att man själv är hundra procent övertalad. Så du kan börja med att ställa dig själv frågan, är jag redo för en egen häst?

 

Första saken att tänka över är tiden. En häst tar mycket tid, man får räkna med att gå till stallet varje dag och att det tar minst två timmar. Man får ofta prioritera bort kompisar och andra roliga saker när man har en häst att sköta.

 

Sedan kan du också fråga dig själv om du har tillräckligt med erfarenhet för att ha en egen häst? Tänk på att det inte bara handlar om att rida på banan eller i ridhuset utan att man också måste rida ut, sadla, tränsa och ta in hästen från hagen själv. Det handlar också om att du ska ha en grundläggande kunskap om hästens olika sjukdomar och att kunna visitera din häst. Mycket lär man sig på vägen men det är bra om man har haft medryttarhäst eller foderhäst innan man har egen häst, detta är dels för att du ska ha samlat på dig kunskap så att du ska kunna ha en egen häst sedan och dels att bevisa för dina föräldrar, och dig själv, att du kan, orkar och vill!

 

Är du nu hundra procent säker på att du vill, med allt vad det innebär, ha en egen häst och att du kan tillräckligt mycket för att kunna ha den kan du gå vidare till steg två. Om inte, så kan du stanna kvar på den här punkten och leta efter andra alternativ, exempelvis medryttarhäst eller skötare på ridskolan kanske?

 

Steg 2.

 

Nu kan du bara nämna för dina föräldrar att du så gärna skulle vilja ha en egen häst. I detta steget får man inte tjata och man får inte övertala, då kan chansen vara förstörd. Utan det handlar om att bara skapa en tanke hos dina föräldrar.

 

 

Steg 3.

 

Gör en research. Tänk först igenom vad du vill ha för häst. Hur stor ska den vara? Vad vill du göra med din häst? Vill du bara rida ut i skogen utan krav, eller vill du utvecklas och åka på träningar och tävlingar? Hur vill du att din häst ska vara? Skriv en lista på vad som är viktigt att hästen ska vara, och börja kolla på Hästnet på vilken ungefär prisklass den hästen du söker ligger i.

 

Sedan kan du kolla vart du skulle vilja ha din häst uppstallad. På ridskolan, eller finns det något privatstall i närheten av dig? Ring gärna runt och fråga vad stallhyran ligger på i olika stall som du skulle kunna tänka dig och vad det är som ingår i den. Skriv sedan ner för och nackdelar med de olika stallen och hur du kan ta dig dit.

 

Nu kan du sätta ihop en budget, där du presenterar dels priset för hästen och dels de löpande kostnaderna (stallhyra, försäkring, foder, hovslagare, träningar, tävlingar osv.).

Missa inte de tre sista stegen som kommer i nästa del!