Det är kul med egna pengar, oavsett om du snabbt spenderar dem på hästsaker, köper nya numret av Min Häst eller sätter in dem på sparkontot för en egen häst! Här får du tips om hur du kan tjäna en slant i sommar… På hästtema!
Text: Kristin Helgesson Svenske, Foto: Fotolia/IBL


Häst-DIY

DIY står för ”Do It Yourself” – ”Gör det själv”! På Facebook finns den fiffiga gruppen DIYhästsaker”. Där kan du hitta tips och trix om hur du syr, flätar och på andra vis gör utrustning till hästen. Från virkade enhörnings-huvor till lekbollar och pannband. Skapa och sälj i stallet eller i Facebook-gruppen! Du kan också söka på nätet efter virkmönster för att göra amigurimi-hästar i stallhästarnas färger… Garanterat oemotståndligt!


Foton på favoriterna 

Har du en smart mobil? Installera ett par roliga fotoappar med olika effekter och fllter, till exempel Hipstamatic, beFunky eller Instagram. Ta kort på favorithästarna i stallet och skriv ut på printer hemma eller framkalla på nätet. Ta med dig till stallet och sälj med eller utan ram (på IKEA finns billiga alternativ!)! Du kan också höra dig för – kanske fyller någon hästägare år, så du kan erbjuda vännerna att sätta ihop ett helt album med bilder på hästen att ge i present?


Personliga ryktset

Köp billiga ryktset. Måla ryktborste, hovkrats och skrapor i samma färg och dekorera med hästens namn. Garanterat poppis hos hästägare som dessutom slipper bli av med sina personliga prylar!
OBS! I detta fall när det är utgifter inblandade kan det vara smart att ha ett ryktset att visa upp på stallet och sedan ta upp beställningar innan du köper på dig fler.


Morots- och kaffebar

Bor du nära ett stall, en ridslinga eller annan plats där ryttare ofta rider ut? Öppna ett ridcafé med försäljning av morötter och vatten till hästarna och kaffe, bullar och saft till ryttarna!


Fläta man och svans!

Är du duktig på småpyssel? Studera snygga tekniker för att fläta hästens man och svans. Låna böcker på biblioteket efotolia_88383637ller sök på Youtube på exempelvis ”Fläta häst” för att få grepp om hur man gör. Glöm bara inte att träna hemma först – övning ger färdighet! Sedan kan du erbjuda dina hästfrisör-tjänster när det drar ihop sig till mästerskap!


Tagelarmband

När du borstar manen lossnar ofta en del tagel. Samla de längsta stråna och gör fina armband, nyckelringar eller andra typer av smycken! Tvätta med schampo (inte balsam, det blir för halt) innan du börjar för att bli av med hästlukten. Surra ihop i ena änden med björntråd, limma gärna. Fläta tills det når runt din handled (eller köparens!), surra ihop och limma. Montera ändarna i en typ av armbandshyska som du hittar i hobbybutiker. Samla tagel från olika hästar för fina färgkombinationer!


Baka och sälj hästgodis!
Morötter i all ära. Hemmagjort hästgodis är mycket roligare. Knåda ihop en sats med 5 deciliter havregryn, 5 deciliter rågmjöl, 2 deciliter rivet äpple eller morot, 3 deciliter sirap och lite vatten för att få en bra och formbar konsistens.
Klicka ut på plåt, platta till (kakorna bör vara cirka 1,5 centimeter tjocka) och sätt in i ugnen på 180 grader i 10-15 minuter. När kakorna har fått lite färg, ta ut och låt svalna. Lägg i trevliga påsar och sälj i stallet!


Rasta ryttarnas hundar

Många ryttare har hund. Erbjud dig att passa eller rasta dem medan husse/ matte rider. Bestäm själv eller låt ryttarna välja om du väfotolia_88383637ntar in dem vid stallet eller om du tar dig till deras hus (om det är nära dig) för att rasta hunden. Tänk på att alltid berätta för en förälder eller annan vuxen vad du har för dig.


Sälj Min Häst (och andra tidningar)!

Har du många gamla hästtidningar liggande i gömmorna? Många av dina klass- eller stallkamrater kanske inte har prenumererat lika länge som du och en Min Häst blir aldrig ”för gammal”! Sälj dina gamla tidningar för en eller ett par tior (även via nätet).


Hästsko-konst

Av gamla hästskor kan man göra mycket roligt. Exempelvis kan du måla avlagda hästskor med svart lackfärg, montera på en vacker bit trä (eller placera i ett tittskåp, som säljs i hobbybutiker, ihop med en bild på hästen), för att sedan sälja till hästens ägare som ett _ nt minne av hästen. Tala med hovslagaren om avlagda skor!

Stallhjälp
Hör dig för i närmaste ridstall om någon hästägare behöver extrahjälp i sommar. Erbjud dig att ta ut hästen till och från sommarbete, duscha, tvätta, fodra, rykta och allt annat som hör hästvärlden till.

OBS! Om du är under 13 år får du bara jobba inom familjen. Men även om du är 13 måste din målsman, till exempel förälder, ge sitt tillstånd på hur och var du jobbar. Tänk på att alltid tala med dina föräldrar eller annan vuxen om dina jobbidéer!)