Den populära shetlandsponnyn är känd för sin utstrålning, styrka, uthållighet och robusthet. Många uppfödare och ägare visar sina ponnyer på utställningar, men denna mångsidiga ras används också som bruksponny. Med rätt uppfostran och utbildning blir ponnyn en mysig kompis till hela familjen. Minstingen i familjen kan ta sina första ridturer och de stora syskonen kan ägna sig åt trav. Flera vuxna tävlar shetlandsponnyer i körning. Dessutom är många shetlandsponnyer duktiga tävlingsponnyer i galopp och hoppning.
Av: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Shetlandsöarna, Storbritannien
Mankhöjd: Max 107 centimeter.
Färg: Alla kända färger, utom tigrerade.
Utseende: Litet huvud, stor bröstkorg och rejäl man och svans.
Temperament: Lätthanterlig om rätt uppfostrad.
Övrigt: Mycket stark.


Ursprung

Shetlandsponnyns egentliga hemland är de klippiga och karga Shetlandsöarna som ligger vid gränsen mellan Atlanten och Nordsjön, norr om Skottland. Man vet inte så mycket om ursprunget till den förhistoriska rasen. När vikingarna invaderade området såg de ponnyerna i hjordar. Under medeltiden kunde man höra talas om att det fanns dvärghästar på öarna. Man kallade då hästarna för shelties.  Fram till 1800-talet var rasen fri från inblandning av andra hästraser.
Shetlandsponnyn användes först inom jordbruket och till körning, packning och transport.  Så småningom spreds rasen över hela världen för att användas inom körning, till barn, till cirkus och som sällskaps djur.


Utseende
Shetlandsponnyns huvud är litet och välbyggt. Öronen är små och brett ansatta, pannan bred och ögonen vakna, mörka och intelligenta. Halsen är väl ansatt och bogen sluttande.  Manken är markerad. Kroppen är stark och har en rejäl bröstkorg och länden är muskulös. Korset är brett och långt och svansen väl ansatt.
Hovarna är hårda, runda och välformade.  Man- och svanshår är långt, rakt och tjockt och hovskägget rakt och silkesglänsande.


Hårrem

Hårremmen ändras beroende på årstiden:
Om vintern har ponnyn en dubbel hårrem med täckhår som skyddar mot regn. Den håller ponnyns hud helt torr i tufft väder.
Om sommaren är hårremmen kort och silkesglänsande.


Visste du att…

… shetlandsponnyn är en dvärg?
… shetlandsponnyns vinterpäls är mycket tjock och vattentät?
… shetlandsponnyn är lik kallblodet både till utseende och humör?
… på Shetlandsöarna äter de frigående ponnyerna sjögräs och tång om vintrarna?
… fram till 1800-talet kallades ponnyerna för shelties?
… år 1847 blev det förbjudet för kvinnor och barn att arbeta i kolgruvorna i Storbritannien och det blev populärt att låta den lilla och starka shetlandsponnyn dra de tunga vagnarna där? Det var ett mycket hårt jobb. Man avlade fram en tyngre, kraftigare variant av rasen till arbetet i gruvorna.
… när andra raser importerades till Shetlandsöarna ville Markisen av Londonderry bevara den ursprungliga rasen och startade stuterier för detta 1873? Aveln av denna rastyp spred sig sedan till England och Skottland, och även till andra länder i Europa och USA.
… i en gammal grotta vid Lascaux i Frankrike finns en teckning med en dvärghäst som liknar shetlandsponnyn? Man tror att ponnyerna vandrade till Shetlandsöarna under istiden.
… Nederländerna är det land i världen som har flest shetlandsponnyer?
… det går alldeles utmärkt att tävla shetlandsponnyn i trav och galopp?