Det belgiska varmblodet är en kraftfull häst som rör sig smidigt. Rasen har blivit mycket populär, särskilt inom ridsporten där den visat sig vara en duktig tävlingshäst på de högsta nivåerna. Den är en utmärkt banhoppare och visar framhovarna även i dressyr och fälttävlan. Den lär dessutom, med sitt lugna temperament, vara bra på att hantera stressen ute på tävlingar.
Av: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Belgien.
Mankhöjd: 165-170 centimeter.
Färg: Kan ha alla hela färger,
till exempel brun, fux och svart.
Utseende: Som en kraftig fullblodshäst.
Temperament: Lugnt.


Ursprung
Belgien brukade förknippas med uppfödning av tunga kallblodshästar som brabant och ardenner, men i och med utvecklingen av det belgiska varmblodet på 1950-talet har landet numera fått ett rykte om sig att föda upp framgångsrika tävlingshästar.  Den unga rasen är mångsidig och spänstig och populär i hela Europa och i Amerika.

Rasen utvecklades i början genom att man korsade lättare arbetshästar med gelderländare. Det blev en trevlig men tung ridhäst som inte var tillräckligt smidig för att fungera som tävlingshäst. Så småningom korsade man in olika tyska varmblodshästar som holsteinare och hannoveranare och den franska sporthästen selle français. Då blev rasen lättare och ­fick bättre rörelser, men man tyckte fortfarande att den saknade fart och uthållighet. Då började man använda sig av fullblod, angloaraber och holländska varmblod i aveln och en perfekt sporthäst skapades.


Utseende

Huvudet hos det belgiska varmblodet är ädelt och vackert och påminner om selle français-hästens och angloarabens.  Den välbyggda halsen är muskulös och bröstet brett. Den väl lutande bogen gör att hästen kan röra sig smidigt. Länderna är kraftfulla och manken välplacerad. Benen kan vara ganska kraftiga vilket är bra i hoppning. Hovarna är hårda. Ett belgiskt varmblod ska vara välbyggt.


Visste du att…

…belgiskt varmblod förkor tas BWP (Belgische Warmbloed Paard).
…rasens historia är bland den kortaste för hästraser från Europa.
…fölen som registreras brännmärks med rasens emblem – et t märke med fyra hästhuv uden i en ring.