Detta är inte en helt vanlig novell, det har nämligen smugit in en massa små fel och vissa hästord har bytts ut. Lyckas du hitta vilka ord som är fel?

Text: Eden Lev

Idag är det lördag och Nelly har väntat på den här dagen i evigheter. Ända sedan den dagen hon anmälde sig och Rocco till hoppningsmatchen har hon längtat, men idag känns det plötsligt inte lika roligt längre. Nellys kusin Sofia brukar alltid hjälpa henne på tävlingar, men idag kunde inte Sofia komma eftersom hon precis opererats. Sofia är några år äldre och har tävlat mycket mer, så det brukar känns så tryggt att ha henne med. Nu sitter nervositeten som en klump i magen för idag måste Nelly klara av allting själv. Eller ja, pappa kommer ju med, men det är ju inte samma sak eftersom han inte kan något om hästar. Hon går igenom allt i huvudet, när hon kommer till tävlingen ska hon start-anmäla sig i cafeterian, visa upp sprutintyget, och gå banan.

 

Nelly har redan putsat sadeln, ridstövlarna och ridgrimman. Det ända hon måste göra idag är att välja ridfilt, göra iordning Rocco och packa transporten. Hur nu det ska gå, för just nu känner sig Nelly inte kapabel till att göra något alls eftersom hennes händer skakar så mycket. Det första Nelly gör är att bära in sina saker i transporten. Efter varje grej hon sätter in checkar hon av det på sin packlista, precis som Sofia brukar göra. Men när hon ska välja ridfilt blir hon velig, ska hon ta det röda som hon alltid brukar ta eller ska hon ta sitt nya blå? Egentligen tycker hon mer om sitt nya, men på något sätt så känns det tryggare med det som hon alltid brukar ha, så hon väljer till slut det röda.

 

Nelly tar med sig ett koppel för att hämta Rocco i hagen. När Rocco får syn på henne kommer han genast fram till henne och nosar henne i fickorna för att se om hon har godis. Nelly ställer in Rocco i lådan så han får kissa innan hon tar ut honom i vattenboxen. Hon tvättar av hans ben och skrubbar dem ordentligt så att all lera försvinner. Sedan börjar Nelly sopa av Rocco i nästan en hel timme innan hon gör manbollarna. Det är svårt att få till dem snyggt och det blir ganska spretigt, men hon känner sig ändå ganska nöjd. Nu är Rocco klar och medan Nelly äter sin lunch får han stå i sin box och äta lite spån.

 

När Nelly sätter sig för att äta sin lunch slår nervositeten henne som ett slag i magen. Hon hade nästan glömt bort den eftersom hon varit så upptagen med allt annat. Hon mår illa och matsäcken som hon gjort iordning kan hon nästan inte äta. Tänk om Rocco börjar busa sådär som han alltid höll på med förut? Tänk om hon kommer ramla av? Det här kommer inte gå bra alls, det känner Nelly. Ögonen fylls med tårar och tanken på att snubbla av gör henne rädd. Nej, det här går inte, Nelly vill inte. Det ska inte bli det minsta roligt utan känns bara jobbigt. När hon tar upp telefonen för att skriva till pappa och säga att han inte behöver komma, ser hon det. Ett sms, från Sofia.

 

”Hej Nelly! Jag vet att du säkert är jättenervös nu, men jag vet att du klarar det här. Jag har sett hur du och Rocco har utvecklats på senaste tiden och ni är verkligen i toppform. Allt känns så trist här på sjukhuset, men jag tänker på er hela tiden. Heja heja!!

 

Kram Sofia

 

PS. Titta på videon som jag skickade och glöm inte att ha roligt!”

 

Nelly fylls med värme inombords när hon läser smset, Sofia tänker på dem. Hon är med dem, även om hon inte är här fysiskt. Filmen som Sofia skickat är från senaste tävlingen, klubbmästerskapet, när Rocco och Nelly gör sin snyggaste runda någonsin och vinner. När Nelly ser filmen så känns det som att återuppleva det. Hon börjar nästan gråta precis som på filmen när hon vinner och få ta emot den vita rosetten (blå-gula rosetten). Det här var precis vad hon behövde, en påminnelse om hur roligt det är när det går riktigt bra. Hon går ut i stallet och in till Rocco, klappar honom försiktigt på huvudet och viskar ”nu ska vi åka på tävling älskling”.

 

RÄTT SVAR:

hoppningsmatchen (hopptävlingen)

cafeterian (sekretariatet)

sprutintyget(vaccinationsintyg)

ridgrimman (tränset)

ridfilt (schabrak)

koppel (grimma och grimskaft)

lådan(boxen)

vattenboxen(spolspiltan)

sopa(rykta)

manbollarna (knopparna.)

spån()

snubbla av(ramla av)

vita rosetten (blå-gula rosetten)