Man brukar säga att hästen har 4 F, alltså 4 ord som börjar på F och som är det viktigaste i hästens liv. I förra inlägget kunde ni läsa om det första ordet, flock.

Idag ska jag skriva om nästa ord, nämligen flykt. Hästen är ju som sagt ett flockdjur men även ett flyktdjur. Det innebär att den inte kämpar och krigar mot farorna utan istället flyr. Flock och flykt hänger ihop, eftersom en häst sällan flyr ensam. En flock håller ihop och om en häst börjar springa, följer dom andra reflexmässigt med. Alla behöver inte ha sett faran som utlöste rädslan utan dom väljer helt enkelt att tro på den hästen som blev rädd från början. Dom är så flyktberedda att dom knappt hinner märka att dom är rädda förrän dom har gett sig iväg. En häst kan fly iväg från stillastående till full galopp på en ögonblinkning, även om den stått stilla och betat i flera timmar.

Flyktinstinkten är nödvändig och anledningen till att hästen har överlevt i alla tusentals år. Även om hästen i fångenskap inte behöver den lika mycket som vildhästen, är den så djupt rotad att den finns där ändå, och inte sällan märker vi av den.

 

Flyktbeteendet i hantering och ridning

Flyktinstinkten är något vi hästmänniskor måste ha kunskap om och lära oss hantera. Vi måste inte bara lära oss hantera en rädd häst, vi måste även kunna förutse en flyktreaktion. Om vi förutser att hästen kan bli skrämd, kanske vi också kan förhindra det. Vi ska alltid vara beredda på att det kan komma en häst bakom knuten, så vi springer inte i stallet eller kör bil jättefort på gårdsplanen. Vi öppnar dörrar i stallet försiktigt, vi har telefonen på ljudlös när vi rider, vi är alltid uppmärksamma på miljön runt omkring när vi rider eller leder en häst.

En rädd häst är inte förnuftig. Om en häst blir skrämd medan den står uppbunden med ett grimskaft i stallet, kommer den rycka tills den blir fri, även om det innebär att både grimma och grimskaft går sönder. Hästen bryr sig inte om att den själv kan komma till skada eller att det gör ont när den rycker, eftersom att enda fokus just då är att fly. Därför lämnar man inte hästen obevakad när den är uppbunden och man binder absolut inte upp hästen med grimskaftet i bettet!


Fundera på vad du själv gör för att förutse och förhindra en flyktreaktion! Vissa saker gör man automatiskt utan att man har funderat så mycket på det. Vi hästmänniskor utvecklar med tiden ofta ett sjätte sinne för hästens beteende och reaktioner.

 

Dom allra flesta ridhusen har någorlunda samma säkerhetsregler som är till för att förhindra en farlig situation. T.ex. finns regeln att man alltid knackar och inväntar svar innan man går in samt att man alltid förvarnar sina kompisar innan man ska gå ut med hästen. På så sätt är alla beredda och ingen kommer slänga upp dörren precis när det kommer en häst. I inlägget Ridskolan och säkerheten kan du läsa mer om liknande regler, visserligen anpassade till ridskola men dom flesta punkterna där gäller även privatryttare.

 

Rädda utan anledning…?

Eftersom våra hästar nu lever i fångenskap och inte blir jagade av rovdjur, måste de ändå ”träna” på att fly, för att hålla den där flyktförmågan vid liv. Ibland kan en häst hoppa till utan någon tillsynes anledning. Vi människor kan då tycka att hästen är dum som hoppar till för ingenting, men då ska vi komma ihåg att den här reaktionsförmågan fortfarande är nödvändig i hästens värld.

Vi kan tycka att det är onödigt att hästen ska ha denna starka instinkt, eftersom det är den som ofta orsakar olyckor vid ridning och hästhantering. Men hästar tänker inte så som vi gör, dom agerar på väldigt starka impulser när dom blir rädda, och skadar aldrig någon med mening!

Kort och gott; hästar är inte dumma, dom gör det som i deras värld är nödvändigt!