Hästens F nummer 3 är föda, eller foder som vi säger när det gäller hästen.
Att äta är något av det allra viktigaste i hästens liv. Hästen i det fria äter ca 18 timmar per dygn. Hästens mag- och tarmkanal är nämligen gjorda för ett konstant ätande och lite åt gången, inte stora mängder på kort tid. Magsäcken är därför också väldigt liten i förhållande till hästen. Läs mer om hästens fodersmältning.
Den enda födan hästen verkligen måste ha är grovfoder (dit hör gräs, hö och hösilage/ensilage). För våra hästar är det hö eller hösilage/ensilage som är den huvudsakliga födan, eftersom vi inte har näringsrikt gräs speciellt stor del av året. Kraftfoder så som havre, korn eller olika slags färdigfoder ska ges utöver grovfodret vid behov. Det kan t.ex. vara för lite protein i grovfodret så att hästen inte bygger tillräckligt mycket muskler.
Eftersom det mest naturliga är att äta under lång tid, är det bra om vi kan försöka möjliggöra det så gott det går för våra uppstallade hästar. Det finns olika sätt att lösa detta. Det bästa är om hästen kan ha fri tillgång på hö. Om hästen går på lösdrift eller är ute dygnet runt, kan man ha en bal ståendes i hagen. Om hästen står på box kan den ha höhäck eller hönät som man alltid fyller på.
Dock är det inte alla hästar som kan få fri tillgång av olika anledningar, t.ex. att dom är för lättfödda och alltså blir feta. Då kan man ha en reglerad högiva, men ändå använda sig av höhäck eller nät om man vill det. Det som är bra med nätet är att hästen äter långsammare. Man kan också dryga ut höet med halm, som inte innehåller lika mycket näring. Då får hästen ändå något att plocka med och hålla sig sysselsatt. Läs mer om slowfeedingnät
Ur höhäck äter hästen visserligen snabbare än i nät, men om den inte är alltför glupsk så lär den sig att hushålla med sitt foder och spara så att det räcker större delen av dygnet. En fördel med att fodra på detta sätt är att hästen själv bestämmer när den ska äta. En annan fördel, förutsatt att man lägger i höet då hästarna är ute, är att det blir en lugnare stallmiljö eftersom hästarna inte behöver stå och vänta medan man fodrar. Det blir alltså ingen kvällsfodring med otåliga sparkar i boxväggarna eftersom hästarna redan har sitt hö.
Man kan självklart ha bestämda fodringstider varje dag, om man inte vill ha hönät eller höhäck. Det bästa är då om det är minst 4 fodringar per dygn och att det inte går för många timmar mellan kvälls- och morgonfodringen. Många stall har som regel att sista fodring på kvällen är 19.00 och att första fodringen morgonen därpå är 07.00. Men ju kortare tid däremellan desto bättre! Viktigt är också att höet är lättåtkomligt och gärna färdigpackat i påsar till var och en så att fodringen går snabbt, samt att man fodrar på någorlunda samma tider varje dag. Hästar är vanedjur och lär sig snabbt när det börjar bli matdags.
Eftersom hästars behov av föda är en stark instinkt precis som flock- och flyktbeteendet kan dom inte tänka rationellt eller stå och vänta snällt och tyst medan vi människor går runt och fodrar. Dom vill äta NU! Att äta är både näring och sysselsättning. Får hästen inte utlopp för detta behov kommer den bli stressad, otålig och kanske börja boxvandra eller krubbita. En ständigt hungrig häst är ingen glad häst och blir förmodligen inte heller lätt att hantera. Jag tror att vi alla kan relatera till känslan av att vara vrålhungrig! Skillnaden mellan hästar och människor är att hästar inte kan behärska sig, vara trevliga och tänka att ”om jag bara lugnar mig lite så får jag snart äta”.
Kunskap om detta behov gör att man kan ta hand om sin häst på bästa sätt och att man förstår bättre varför hästen ibland beter sig som den gör t.ex. vid fodring.
Kom också ihåg! Vatten är precis lika viktigt. En storhäst dricker ofta minst 40 liter per dag! När det gäller vatten är fri tillgång det allra bästa, speciellt i värmen!