Att lägga täcke på hästen är idag väldigt vanligt. Många hästägare har flera täcken för alla möjliga olika väder och ändamål. Det finns ofodrade regntäcken, fodrade regntäcken, tjocka vintertäcken för utevistelse, täcken med hals som skyddar extra vid kyla/vind/regn etc, täcken mot flugor, täcken mot soleksem, tunna stalltäcken, tjocka stalltäcken för vintern, ridtäcken, svettäcken, osv, osv…

Det finns få ämnen som är så omdiskuterade ute i stallen eller på nätet, som täckets vara eller icke vara.
Somliga vill alltid ha täcke på sina hästar, somliga vill aldrig ha täcke på. Sedan finns det allt möjligt däremellan; vissa lägger på täcke bara vid regn, vissa vid moln och blåst, vissa bara vid minusgrader, vissa är inte så noga medan andra har ett helt sortement med täcken för olika temperaturer. Ja, det finns en uppsjö av olika täcken, liksom tankar och åsikter om det. Dessa lappar på boxdörrarna med täckesinfo kan därmed se väldigt olika ut; från fåordig info till en lång roman om olika täcken och temperaturer.

Hästtäcken kan också väcka många starka känslor hos oss, då det ibland inte blir som vi har tänkt oss med väder, täcken och våra hästar. Åtminstone om vi samarbetar med andra hästägare.

…någon glömde lägga på täcke på min häst! Nu har han frusit en hel dag!…
…någon tog FEL täcke! Det skulle vara det gröna, inte det blåa!…
…någon la på ett täcke fast det var alldeles för varmt!…

Vi får komma ihåg att även om det råkade bli fel, så har ingen gjort fel med flit. Alla gör det dom bedömer är bäst just där och då. Lämnar man över ansvaret till någon annan att släppa ut ens häst, får man räkna med att det inte alltid blir som man själv har tänkt sig.

Det är inte bara den egna hästen vi bryr oss om, utan vi hästälskare värnar om alla hästar! När folk i ens närhet, eller för all del på nätet, inte delar samma åsikter som en själv, kan man också bli vansinnig. Men där får man tänka på att bita sig i tungan och acceptera att alla hästägare tycker olika samt att hästar också är oc individer och olika frusna. Bara för att en häst kan stå utan täcke i kylan betyder inte det att alla kan det, t.ex. Så länge inte någon häst står med ett tjockt vintertäcke i sommarhettan eller är helklippt och står utan täcke i snöstormen, så får man anta att den ändå inte mår så pjåkigt. Misstänker man ändå att någon häst kanske far illa så är det bättre att försiktigt påpeka detta i utbildande syfte och hålla en god ton.

Vi vill alla hästens bästa. Vi har bara lite olika tankar om vad hästens bästa egentligen ÄR. Om man ska gå på forskningen, så täckar vi hästarna lite för mycket, om man nu ska generalisera. Hästen har större förmåga att skydda sig mot kyla än många tror. För det första har hästen sin fantastiska hud, som skyddar mot den yttre miljön. Huden hjälper till att reglera kroppstemperaturen, både när det är varmt och när det är kallt. Pälsen reglerar också kroppstemperaturen, exempelvis genom att håren reser sig för att ge hästen mer värme. Ett annat sätt att öka värmen hos hästen är att fodra mer grovfoder. Om man har möjlighet kan man alltså lägga lite mer hö i hagen istället för att lägga på ett extra täcke. Hästen håller sig alltså varm medan den äter.

När fryser hästen då? Det är alltid värre när det är regn och blåst, än vindstilla och uppehåll oavsett vad termometern visar. Hästen kan alltså frysa mer av 7 plusgrader med regn och blåst, än 7 minusgrader med sol. Om man klipper hästen däremot, har man ju tagit bort en del av hästens naturliga funktioner och då behöver man hjälpa hästen att hålla värmen med ett täcke. Men exakt hur mycket kyla eller värme som hästen trivs med, är lite individuellt.

 

Det finns vissa studier som visar om hästen vill ha täcke eller inte. I en studie t.ex. så fick hästarna vara ute en stund och känna av vädret. Sedan fick välja olika symboler beroende på om dom ville ha täcke eller inte. Om dom ville ha täcke, fick dom lägga nosen mot en viss symbol, ville dom inte ha täcke var det en annan symbol osv.

Läs artikeln här!

https://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/tacke-eller-inte-om-hasten-sjalv-2.htm

Om denna forskningsstudie stämmer eller ej kan jag inte uttala mig om egentligen. Det kan ju vara så att hästarna valde en viss symbol bara av en slump, vem vet? Men det är en otroligt spännande studie.

 

Hur gör jag själv med min häst när det gäller täcke…? Förmodligen lägger jag på lite för mycket täcken ibland…