Som ni kunde läsa i förra inlägget, är täcken vanligt förekommande för våra hästar. Det är en otrolig skillnad om man jämför med hur det var för ca 15-20 år sedan. Att täcka hästarna har blivit en ganska stor del av den dagliga hästhanteringen. Hästar ska ofta ha täcke både ute och inne, vid ridning, efter bad, när den är svettig… Det går därför åt en del tid till täckeshantering.
Som alltid när vi håller på med hästar ska säkerheten komma i första hand, så även när det gäller täcken:
⦁ Täcket ska vara helt – inga stora hål som en hov kan fastna i och inga remmar som saknas eller sitter löst
⦁ Täcket ska vara lagom stort för hästen så att det håller sig på plats
⦁ Ridtäcken ska sitta fast ordentligt när man rider (eller leder hästen till och från manegen)
⦁ Om man rider och vill ta av ridtäcket, ska man sitta av hästen eller låta någon annan hjälpa till
⦁ När man tar på täcket börjar man framifrån och spänner bogspännena först, sedan bukgjordarna och sist svanssnörena
⦁ När man tar av täcket gör man tvärtom och spänner upp bak först och sist bogspännena
⦁ Bukgjordarna ska spännas i kors, då hålls täcket bättre på plats
⦁ Om täcket har ett svanssnöre, ska det sitta under svansen. Om täcket har två svanssnören, ska dom korsas innan dom spänns fast
⦁ Täcken som förvaras i stallet ska vikas och hängas snyggt och det ska helst inte vara för många på samma ställe. Man ska heller inte kunna snubbla över täcken som hänger.
Är man väl medveten om hästens naturliga instinkter och reaktioner och om man har varit med och sett olika farliga situationer, kan man ofta också se olika scenarion framför sig. Detta gör att man kan förutse och förhindra onödiga olyckor. Täcken kan orsaka fler olyckor än man kanske kan tro!
Att täcket är helt och komplett är jätteviktigt. Om något spänne saknas, sitter fel eller är trasigt, kan täcket börja kana och hästen kan trampa på det, vilket innebär en stor skaderisk. Detsamma gäller om täcket inte har rätt storlek för hästen. Ordningen man spänner täcket, som står ovan, är också viktig. Om bukgjordarna sitter fast men inte bogspännena, kan täcket kana bakåt ifall hästen skulle röra på sig. Skulle hästen i värsta fall t.o.m. skena iväg och täcket inte sitter fast där fram, kommer det glida bak och fastna vid hästens bakben. En annan, inte lika allvarlig orsak till att spänna bogspännena först är att täcket kan hamna för långt bak annars, och då måste man göra om alltihopa. Spänner man täcket där fram och sedan drar bak det så långt som spännena tillåter, så vet man att täcket sitter på rätt plats.
Om man inte spänner fast täcket vid bogen kan det lätt glida bakåt om hästen flyttar sig
När det kommer till ridtäcken, är det tyvärr vanligt att onödiga händelser inträffar. Ofta är man lite slarvig med att spänna täcket – ”vi ska ju bara gå 30 meter bort till manegen, vad hinner hända?” Jo, en vindpust kan göra att täcket fladdrar till vilket kan skrämma hästen, som i sin tur kan hoppa till eller springa iväg, för att nämna ett exempel.
När man sitter på hästen och får för sig att man ska ta av täcket där uppifrån utan hjälp, kan det också sluta obehagligt. Det kan vara bökigare än man hade tänkt sig och hästen blir orolig eller otålig. När man sedan tar loss det och ska lägga det på sargkanten, ett staket eller liknande, kan det fladdra och prassla vilket kan skrämma hästen. Olika saker som händer i ögonvrån eller som låter bakom hästen kan vara oerhört skrämmande. Av samma anledning ska man heller inte ta av sig jackan utan att någon håller i, eller hämta jackan på sargkanten från hästryggen. Många onödiga olyckor har hänt i såna sammanhang. Ta hjälp av någon från marken! Är du själv, sitt av först.