Vilka hästälskare har inte drömt om egen häst? Jag vågar påstå att dom allra flesta har gjort det mer eller mindre.

Tidigare har jag skrivit om hur ridskolan funkar när det gäller, säkerhet, hästhållning och stallrutiner. Ridskolan är ett bra föredöme för eleverna när dom sedan själva vill bli hästägare en dag. Något som säkert kan chocka många nyblivna hästägare är hur mycket tid och kraft det faktiskt tar.

Jag vill absolut inte få hästägandet att låta som något jobbigt och negativt. Men! Man ska vara medveten om vad det innebär och vara beredd på att offra både tid och pengar. Alla dom hästägare som suckar över att det är dyrt och slitigt, fortsätter av en anledning; nämligen att det är väl värt mödan! Som hästägare har man en väldigt speciellt livsstil och man måste älska det för att orka! Hur jobbigt det än kan vara så måste man få ut mer av det än vad man förlorar. Men tycker man inte att det är värt mödan så kanske man inte ska fortsätta med hästar i den formen, utan försöka leva ett annat slags hästliv, t.ex. som fodervärd eller medryttare (läs mer nedan).

Är man beredd på vad det innebär att ha häst, i både svåra och bra stunder, och om man kan tänka sig att leva det livet, så kan det bli alldeles underbart!

 

Detta ska man göra varje dag:
⦁ Mocka och ev. fylla på strö
⦁ Fylla på vatten i stallet/i hagen
⦁ Göra rent vattenkopp och krubba
⦁ Sopa i stallet
⦁ Göra iordning hö och ev. kraftfoder
⦁ Rykta hästen
⦁ Visitera hästen
⦁ Motionera av något slag (rida, promenera, longera, tömköra…)

Exempel på övriga sysslor:
(Ej nödvändigtvis varje dag)
⦁ Tvätta schabrak, täcken och dyl.
⦁ Putsa träns och sadel
⦁ Frisera hästen
⦁ Duscha hästen
⦁ Fodra alla hästar i stallet (är man flera och hjälps åt behöver inte alla vara där varje fodring)
⦁ Släppa ut/släppa in hästar (är man flera och hjälps åt behöver inte alla vara där varje ut- eller insläpp)
⦁ Städa bland sina hästsaker
⦁ Städa utrymmen i stallet
⦁ Ta in höbalar eller ströbalar till foderkammare

 

Står man inackorderad i ett stall med flera hästägare är det vanligt att alla hjälps åt och fördelar sysslorna lika när det gäller fodring, ut/insläpp, höhantering, städning etc. Alla kanske har en bestämd dag i veckan då dom t.ex. fodrar och släpper ut/ släpper in hästarna. I vissa stall ingår sådant, för att det finns personal som gör det eller för att stallägaren själv gör det. Då brukar man få betala en högre stallhyra.
Är man van vid att vara lektionsryttare kanske man då blir förvånad över hur mycket tid saker och ting tar.

Förutom punkterna ovan tillkommer andra saker, något mer sällan, både planerade och oförutsedda saker.

Övriga saker som görs mer sällan:
⦁ Skoning (var 6-8:e vecka)
⦁ Vaccination (1 gång per år)
⦁ Tandraspning (vanligtvis 1 gång per år)
⦁ Massage eller andra liknande behandlingar (inget absolut måste, men kan vara bra då och då)
⦁ Sadelutprovning vid behov
⦁ Klippning

Oförutsedda händelser kan vara olika typer av skador, en hälta, kolik och andra akuta tillstånd. Det kan vara lösa, tappade skor, utrustning kan gå sönder, det kan bli vattenläcka i stallet, hästar kan rymma och staketet kan gå sönder… Ja, listan kan göras lång. Och när något oförutsett och allvarligt händer får man kanske ställa in alla planer man hade den dagen för att finnas där för sin häst eller sina stallkamrater när det behövs.

Man kanske måste lasta sin häst och åka till en klinik, ringa hovslagare, ställa sig och laga staket… Saker kan inträffa som gör att man inte kan rida den dagen eller kanske inte på länge. På ridskolan påverkas man inte av sådana saker som elev då det händer lite mer ”bakom kulisserna” och sköts om av personalen. Man får istället bara rida en annan häst och sen åker man hem.

 

Hästägare, fodervärd, medryttare?
Oavsett vad det är för tid på dygnet eller dag på året så har man alltid ansvar för sina djur. Hästarna behöver fodras och släppas ut oavsett om man är morgontrött, om det är midsommar eller jul. Det kan för många kännas övermäktigt att vara ensam ägare, att ta hand om hästen helt själv och ständigt vara i beredskap att rycka ut om något händer. Man kan ju i så fall faktiskt köpa häst tillsammans med någon annan! Då får man komma överens och fördela ansvaret och ekonomin. Man kan också vara ägare men ha en halvfodervärd, alltså en som ”hyr” halva hästen och då betalar för hälften. Detta ska man skriva kontrakt på. Halvfodervärden blir som en delägare till hästen under den tiden man skrivit kontraktet.

Vill man inte ha en halvfodervärd kan man ha en medryttare. Som medryttare har man visserligen ansvar över hästen när man är där och man har ansvar att sköta dina åtaganden men det är fortfarande hästägaren som har det övergripande ansvaret. Det är inte lika vanligt med kontrakt på detta upplägg. Det är heller inte alltid standard att man som medryttare betalar något för hästen utan det är upp till var och en.
Vill man själv inte köpa häst kan man också låna en på helfoder. Då är man i princip hästägare fast under en begränsad tid, och detta ska finnas kontrakt på, precis som för en halvfodervärd.

Fortsättning följer!…