Vad är öppna?
- En samlande rörelse, där hästen är böjd och rör sig rakt fram. Man kan säga att hästen är formad som i en volt, men rids på rakt spår.
- Om man rider längs långsidan, ska hästens bakdel vara kvar på spåret och bakbenen röra sig rakt fram, medan framdelen rör sig innanför spåret.
- Hästen rör sig på tre spår.
- Inner bakhov ska trampa i samma spår som ytter framhov (se bild)
Tvärning enligt första figuren, inner bak och ytter fram rör sig på samma spår. Hästen är böjd som på volten, men rör sig rakt fram.
Bogen in
En korrekt öppna rids med samma böjning som i en 8 meters volt, vilket blir ganska mycket böjning då det är en liten volt. Om hästen inte får den böjningen, är det alltså inte en öppnakoordination. Att rida en korrekt öppna är svårt och därför krävs det att ryttaren är stadig och balanserad samt har kunskap om hjälpernas effekt och kan koordinera sina hjälper.
Bogen in kallar man den övning som förbereder för öppna. Det är i princip samma typ av övning men inte samma krav på böjning och tvärning. Hästen ska även i bogen in vara böjd i bålen och röra sig på rakt spår, men den behöver inte vara böjd efter en 8 meters volt och tvärningen behöver inte vara lika exakt som på bilden ovan.
Vilken hjälp gör vad?
- Inner sittben belastas mer
- Innerskänkeln ligger vid sadelgjorden och får hästen böjd i bålen samt får inner bakben att ta upp mer vikt.
- Innertygeln leder först in framdelen innanför spåret samt ställer.
- Ytterskänkeln ligger bakom sadelgjorden och ser till att det yttre bakbenet inte faller ut.
- Yttertygeln ska reglera ställningen men måste samtidigt ge efter lite för att släppa fram ytterbogen.
En bra övning för att träna bogen in i början, är att längs långsidan rida skänkelvikning med framdelen innanför spåret och bakdelen på spåret. Om man rider i höger varv rider man alltså skänkelvikning undan höger skänkel. Då får man träna på att rida med framdelen innanför spåret och bakdelen på spåret, utan krav på böjning som är svårare. (Det är alltså en förutsättning för bogen in att man först kan rida en korrekt skänkelvikning)
När man kan göra detta i balans, kan man utveckla övningen genom att vid mitten av långsidan (vid E eller B) lägga en tiometers volt, ett eller vid behov fler varv. Volten hjälper till att hitta böjningen.
När man rider ur volten, behåller man böjningen och fortsätter resten av långsidan med bogen in.
Vanliga fel när man ska rida en öppna eller bogen in:
- Ryttaren förböjer halsen och därmed ”tappar bogen” utåt så att hästen hamnar på spåret igen
- Ryttaren får ingen böjning i hästen
- Ryttaren lyckas inte hålla kvar hästen på den raka linjen utan det blir vingligt.
- Ryttaren rider hästen på fyra spår istället för tre, likt en skänkelvikning.
Ytter tygel får inte hållas så hårt att hästen inte kan bli ställd eller böjd. Ytter tygel måste tillåta ställning och böjning men samtidigt rama in ytterbogen så att den inte faller ut på spåret. Ryttaren måste med innertygeln ställa hästen men inte för mycket för då riskeras att hästen blir förböjd. Ryttaren måste tydligt rida hästen rakt fram och hålla blicken framåt för att inte tappa linjen. Om det blir vingligt och hästen börjar gå lite från sida till sida, är det allra bästa att lägga en volt och börja om på nytt. Volten hjälper till att hitta tillbaka till böjningen och ställningen, vilket kan vara svårt på rakt spår. När man hittat det, sorterat sina hjälper och får tillbaka balansen kan man gå ut på spåret igen och försöka bibehålla det man hittade på volten.