Om du funderar på att köpa häst men är osäker på din kunskapsnivå när det gäller hästar och ridning, rådfråga en ridlärare eller tränare. Är du minderårig och inte har hästvana föräldrar, se till att du har hjälp av någon duktig och erfaren (helst en vuxen som du känner och/eller en ridlärare/tränare). Eller om du ÄR en icke hästkunnig förälder till ett hästtokigt barn. Köp aldrig ponny/häst utan kunskap eller hjälp utifrån! Äger man ett djur är man skyldig att ta hand om djuret och ta reda på vad djuret behöver för att må bra. Läs gärna föregående inlägg

Man kanske kan tänka att det är bra med en ung häst, för då kan man ha den länge. Men att ha en unghäst är inte detsamma som att ha en äldre och mer erfaren häst. Enligt mig ska man köpa unghäst om man har kunskap, erfarenhet samt ambitionen att utbilda en häst. Är man däremot lite osäker som ryttare och vill ha en häst som hjälper en att utvecklas, ska man ha en läromästare till häst. Vill man ha en unghäst även om man själv inte är riktigt redo för det, bör man ha någon i sin närhet som är duktig och hästvan, som kan lägga ner mycket tid på att hjälpa till. Detta är ur säkerhetssynpunkt. Hästar är fina och underbara djur men kan också vara farliga! Inte för att dom är avsiktligt elaka, utan för att dom är flock– och flyktdjur.

Tycker man att det är för stort steg att köpa egen häst, kan man istället börja med foderhäst. Fördelen med foderhäst är att man får prova på hur det är att äga en häst men för en begränsad tid. Märker man att det inte funkade så bra, så lämnar man tillbaka den när kontraktet löpt ut och man slipper då oroa sig för att inte få hästen såld osv. Nackdelar med foderhäst kan vara att man inte har så mycket makt och frihet att bestämma eftersom någon annan är ägare, och att man fäster sig vid hästen så pass att man vill köpa den fast det kanske inte är möjligt. Det går dock att förlänga kontraktet om alla parter är med på det. Ibland kan man som fodervärd också ha förköpsrätt om hästen sedan är tillsalu, ifall detta står med på kontraktet.

Oavsett om man ska köpa häst eller ha foderhäst så är det mycket man måste veta och förbereda innan man väl får hem drömhästen; vad har hästar för grundläggande behov? Vad ska hästen äta och hur mycket? Hur hittar man en sadel som passar, om inte man får med sig en på köpet? Var hittar man en duktig och inte minst godkänd hovslagare? Hur ska man lägga upp ridningen?

För vad händer om man ger hästen för lite grovfoder och slarvar med vattnet titt som tätt? Vad händer om man köper första bästa sadel utan att veta om den passar? Vad händer om man inte verkar/skor hästen? Vad händer om man bara rider sin häst/ponny i ridhuset och hoppar hinder 7 dagar i veckan? Sannolikt en sjuk och/eller skadad häst, plus en saftig veterinärräkning som heter duga!

 

Hitta din drömhäst
Det finns massor av hästannonser på nätet, bl.a. på hastnet.se

När man läser hästannonser ska man göra det med ett hoppfullt öga och ett skeptiskt öga. Man ska se potential i dom man tycker verkar någorlunda intressanta och försöka ha ett öppet sinne, men man ska å andra sidan inte svälja allt man läser och hör. Man ska inte tappa hoppet för fort, även om man känner att man letat häst i evigheter! Man bör ta annonsen med en nypa salt och inte bygga upp för höga förväntningar innan man ens har provridit hästen. Först när man sett den i verkligheten och provridit kan man få en bättre uppfattning om vad det är för slags häst.

För man har ofta en bild av vilken sorts häst man vill ha, kraven är oftast ganska höga och man kanske har svårt att tänka utanför sina ramar. Det är bra att från början inse att första hästen man provrider förmodligen inte kommer vara den hästen man sedan köper. Den hästen man tillslut köper kanske inte är alls vad man tänkte sig från början! Ha ett öppet sinne helt enkelt! Hästen kanske inte ser så fantastisk ut vid första anblick men den kanske blir värsta drömhästen när man väl sitter upp och rider! Det kan ta tid att hitta sin drömhäst och det kan innebära många resor till olika stall för att provrida. Det kan därför vara bra att inte åka alltför långt! Det är inte så kul att ha åkt 4 timmar i bil för att sedan besviken åka hem igen, utan häst.

Det finns otroligt många hästannoner därute och är man inte en ”van hästletare” är det återigen bra om man tar hjälp av någon som är kunnig, både när man ska ringa på annonser och åka för att provrida.

Vad ska man då kolla efter i en annons? Själv får jag ganska ofta en ganska tydlig känsla, om annonsen känns seriös och trovärdig eller inte, men det kan också vara ganska luddigt att leta efter en viss känsla! Och ibland stämmer inte känslan alls. Det är därför man ska ta det med en liten nypa salt och vara något skeptisk när man läser.

I väldigt många annonser står det att hästen är snäll i all hantering såsom lastning, klippning och skoning samt att den aldrig varit skadad eller halt. Det låter ju jättebra, eller hur? Men som jag skrev, svälj inte allt du läser och hör! Många stämmer det säkert in på, men inte alla. Ett annat exempel där man ska dra öronen åt sig är när hästen är orimligt billig fastän det står att den tävlat Grand prix med massa vinster och fortfarande är i full tävlingskondition. Antingen har den inte tävlat så högt eller med så bra resultat som det står eller också har den en skada den aldrig blir av med och därmed är priset lågt.
Om hästen är SWB-registrerad, alltså registrerad som Svenskt varmblod, kan du söka upp hästen på blup.se, där står info om bl.a. härstamning och tävlingsresultat.


Lovande hopphäst tillsalu! Hoppar allt med god teknik, ej tittig. Snäll och kan ridas av alla, rutinerade som nybörjare. Än så länge endast tävlad Pay & jump men har kapacitet för medelsvår hoppning.
(Är annonsen trovärdig?)

 

Att provrida hästar då? Mer om det i nästa inlägg!