När man hittat en häst på annons som man är intresserad av, ska man se till att provrida hästen. Köp aldrig häst utan att ha sett den i verkligheten!

Det är bra att åka dit och vara med redan i stallet och se när ägaren tar in hästen från hagen. Då får man en bra inblick i hästens liv samt hur den är att hantera. Man bör alltså inte komma dit först när hästen är sadlad i manegen och redan uppvärmd. Det är ju som sagt inte bara ridningen som är viktig när man har häst, utan all hantering av hästen. Man får då en känsla av vad det är för slags häst. Är den snäll att ta in från hagen och snäll att sköta om i stallet vad gäller rykt, sadling och tränsning så är det ett gott tecken. Man kan även be ägaren om att själv få rykta och sadla.

När man rider hästen ska man tänka efter:
Är detta en häst för mig? Känner jag mig trygg? Kommer jag att trivas med den här hästen varje dag, kanske i flera år?

Man kan naturligtvis inte veta svaren på alla dessa frågor helt säkert innan man har haft hästen ett tag. Men förutsättningarna ska finnas för att det ska bli så bra som möjligt och man måste ha en bra magkänsla, och lita på sin magkänsla!

Man ska helst inte sitta upp på hästen utan att ha sett någon annan rida den. Det är alltid bra att se hästen från marken först och sen är det även en säkerhetsrisk att sitta upp på en helt okänd häst. Om varken säljaren eller någon annan vill sitta upp och visa först, skulle jag bli lite misstänksam. Har man däremot varit där en gång redan och ska provrida en andra gång så är det ju bra att vara först med att sitta upp, för att känna hur hästen känns från början i uppvärmningen. Med det sagt så kan det vara bra att åka dit flera gånger, inte bara en. Man kan rida dressyr en gång, kanske prova att hoppa en gång om man är intresserad av det och en uteritt är inte heller fel, för att se hur hästen är ute i naturen. Om säljaren hävdar att hästen är jättesnäll att exempelvis rida ut eller hoppa med, men inte vill att man rider ut på en provridning, ska man inte bara svälja det utan ifrågasätta och stå på sig. Får man i alla fall inte prova, tycker jag man ska leta vidare efter en annan häst. Man måste få rätt förutsättningar att känna sig trygg från början.

Man kan även leta häst i ett försäljningsstall. Där finns hela tiden hästar ”på lager”. Det finns oftast en eller flera beridare anställda på ett sånt ställe, som utbildar eller rider till hästarna den tiden dom är där. Fördelen är då att man har möjlighet att prova flera stycken på samma dag, vilket sparar mycket tid och resväg. Det finns olika typer av försäljningsstall; antingen är det någon som köper in hästar och sedan säljer vidare eller så är det någon som bara förmedlar hästar mellan säljare och köpare.

När man väl bestämt sig för en häst och kommit överens med säljaren ska man veterinärbesiktiga och om hästen går igenom besiktningen ska man skriva ett kontrakt. Det ska tydligt stå när hästen ska hämtas av nya ägaren och hur och när betalningen ska ske. Om köparen har ångerrätt ska det också stå med samt hur länge den gäller. Säljaren måste även redogöra för eventuella skador hästen kan ha haft och vilka eventuella behandlingar hästen har fått, så att alla korten är på bordet. Inga dolda fel ska behöva dyka upp, då det kan bli stora problem i efterhand; visar sig en skada ska det kunna bevisas att hästen hade den eller inte hade den före köpet och om köparen vill lämna tillbaka hästen är det inte säkert att det går.

Kontrakt finns på nätet att skriva ut, t.ex. på agrias hemsida

Vad ska kollas på en veterinärbesiktning?
• Rörelseapparaten; genom böjprov och longering.
• Hud, muskulatur, skelett och leder.
• Luftvägar, andningsljud, hjärta och blodcirkulation.
• Ögon, öron och munhåla.
• Könsorgan.
• På begäran görs utökad kontroll; till exempel röntgen, endoskopi eller dopningsprov.
(källa: https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/kopebesiktning-viktigast-for-saljaren.htm)

 

Ett fodervärdskontrakt är precis lika viktigt som ett köpekontrakt. På fodervärdskontraktet ska det tydligt skrivas ner vad hästen ska användas till, eftersom ägaren lämnar bort sin häst tillfälligt och då vill ha den tillbaka i någorlunda samma skick som när den lämnades bort. En eventuell förköpsrätt kan vara med, ifall hästen är tillsalu och fodervärden vill köpa hästen när avtalstiden gått ut. Vem som tar vilka kostnader ska också finnas med; är det fodervärden som tar alla kostnader eller står ägaren för t.ex. försäkringen? Om man måste ringa veterinär, vem tar kostnaden och vem tar beslutet om eventuella behandlingar av hästen? Mycket finns att ha i åtanke ifall oförutsedda saker händer.

Ha det så kul med din nya häst!

 

Vill du ha mer kunskap om hästar för att bli en bättre hästägare eller hästskötare? Läs mer på hastenochjag.se/hasten/