Bommar och hinder är något som är roligt och nyttigt, både för häst och ryttare. Hästen blir ofta lite mer pigg och uppmärksam vilket är bra för motivationen och framåtbjudningen. Dessutom är det bra styrka och gymnastik för hästen, vilket gör det till ett väldigt bra komplement till dressyren.

När det kommer till ryttaren så är det otroligt bra för balansen och känslan för takt & rytm. Man kan ha markbommar även i dressyren, t.o.m med dressyrsadel. Enklare småhinder kan man också ha med dressyrsadel, men det optimala är att ta fram hoppsadeln när det står hoppning på schemat. Tips! Läs mer om hoppsadel respektive dressyrsadel.

Travbommar förbättrar taktkänslan och ger hästen bra styrketräning eftersom den får lyfta på benen lite extra. Ännu bättre blir det om bommarna är något upphöjda, s.k cavaletti.

 

Om bommarna är upphöjda på varannan sida, inbjuder det till att rida exakt på mitten, eftersom det där är lägre höjd än på sidorna. Samma effekt som när man ska hoppa ett kryss (läs om hindertyper på hastenochjag.se)

Travbommar kan man rida i både lättridning och lätt sits. Nedsittning blir ofta lite skumpig vilket kan störa hästen om ryttaren dunsar ner i sadeln, så bäst är att undvika det just över bommarna. Bommarna kan ligga som hjälpbommar före ett hinder eller som en helt fristående bomserie. Just när bommarna ligger före ett hinder är det bäst om dom ligger på marken. Att ha dom före hindret hjälper till att hålla en jämn takt i traven i anridningen.

Minst 3 bommar är bra att ha men det ger ännu bättre resultat om man använder fler, t.ex. 5-6 stycken. Upphöjda bommar ska man inte rida på för många gånger under samma pass eftersom det är uttröttande och ger hästen mjölksyra. Men exakt hur många gånger man bör rida över är individuellt och beror på hästens kondition och styrka. Vill man stärka en svag och dåligt musklad häst, är bommar en väldigt bra övning, men då ska man trappa upp det långsamt och inte köra slut på hästen det första man gör. Heller inte varje dag, utan variera arbetet under veckan. Viktigt är också att ta skrittpauser under ridpasset och inte rida bommarna för många gånger på raken.

I traven pratar man ofta om takt, att det ska vara en jämn tvåtaktig trav. Galoppen (som är tretaktig) brukar mer benämnas med ordet rytm. Varför man pratar om en jämn travtakt och en jämn galopprytm och inte tvärt om, beror enligt min tolkning på att galoppen mer handlar om tempot än vad traven gör. Man brukar nämligen säga att tempo + takt = rytm. Om galoppen har ett jämnt tempo och en jämn tretakt, bildas en jämn rytm. Galoppbommar är bra för att hitta en bra rytm i galoppen. Även dom kan användas inför ett hinder eller som en fristående bomserie. Dom kan även användas mellan två hinder, till skillnad från travbommarna som endast kan användas före hindret.

När hästen galopperar över bommar, ska varje bom hamna mitt i galoppsprånget, och då alltså mellan hästens fram- och bakben (se bilden nedan) En bom ska alltså inte hamna mellan t.ex. frambenen och bakbenen. Om man tänker efter så är det likadant när hästen hoppar ett hinder; hade hindret hamnat t.ex. emellan hästens framben hade det blivit ett väldigt tokigt språng och hästen hade förmodligen kraschat.

Även galoppbommar kan vara upphöjda eller så använder man sådana där färdiga klosshinder i plast, där bommen sitter ihop med klossarna.

Oavsett om man använder trav- eller galoppbommar så hjälper det hästen och ryttaren att hålla ett önskat tempo. En häst som lätt sticker iväg, får anpassa sig efter bommarnas avstånd, annars blir det snubbligt och obehagligt. En häst som är lite seg, får istället ta för sig och ta i lite mer med hjälp av bommarna.

 

Det är viktigt att man bygger bomserierna med rätt avstånd, utifrån den häst man rider på.

Mer om avstånd kan ni läsa senare i veckan…