Dom flesta vet nog att det finns både hopp- och dressyrsadlar. Men varför ska man ha olika sadlar och hur skiljer dom sig åt? Kan man hoppa i en dressyrsadel och rida dressyr i en hoppsadel?
Dressyrsadel
När man rider dressyr ska man ha en lodrät sits, vilket betyder att man ska kunna dra en lodrät linje mellan axel, höft och häl, för att få bästa balans och samspel med hästen. Läs mer här
Vissa pratar om att man ska sitta ”tungt” i sadeln, vilket egentligen är lite fel uttryckt och kan tolkas väldigt fel. Det är ju inte tung man ska vara! Enligt mig betyder ”sitta tungt” att man inte följer hästen utan jobbar emot och hindrar fjäderkänslan i hästens rygg och rörelser. Det man egentligen menar är att man ska sitta djupt i sadeln. Man vill att ryttaren ska vara ett med hästen och sitta ”med hästen” snarare än ”ovanpå”. Även om man rent praktiskt förstås sitter ovanpå, ska känslan vara att man mer sitter ihop med hästen.
Att sitta djupt i sadeln och följa hästen innebär för mig att man automatiskt blir fjäderlätt (menar inte som i lätt sits, utan mer att man blir följsam och inte hindrar hästen)
Dressyrsadeln är utformad för att få en så bra djup och lodrät sits som möjligt. Den är också utformad för att rida i långa stigläder, genom att sadelkåporna är långa och mer eller mindre ”stupar rakt ner”. Ryttarens knän får då bra stöd av knävulstren. Sadeln är också djupare och inbjuder till en djupare sits, eftersom den är mer välvd och bakvalvet är ganska högtEn sadel kan aldrig skapa en bra sits, det måste ryttaren själv träna upp. Man kan inte efter ett sadelköp förvänta sig underverk, men sadeln kan absolut underlätta eller försvåra ridningen för ryttaren.
Det är svårare att rida i lätt sits och hoppa i en dressyrsadel. Eftersom den är utformad för att rida i långa läder, blir det svårare att vara lätt och följsam över ett hinder lika bra. Man kan heller inte korta stiglädren för mycket eftersom att knävulstret då inte kommer ge stöd åt knäet. Då kommer knäet att hamna framför knävulstret. Utan det stödet blir det svårare att hålla balansen, speciellt över ett hinder.
Det röda strecket visar ryttarens skänkelläge i kortare stigläder
När man rider ut är hoppsadeln enligt mig bättre också, men det är väldigt individuellt vad man tycker är bekvämast. Jag tycker själv att man får bättre balans t.ex. när man ska klättra eller galoppera ute i naturen. När jag galopperar på uteritten har jag i stort sett alltid lätt sits av olika grad och därför tycker jag hoppsadeln funkar bättre där. När man klättrar har man lätt sits, men man klättrar också alltid i skritt och då kan man ju absolut ha dressyrsadel utan att den utgör något större hinder för att hålla balansen. Är man dressyrryttare har man ju oftast dressyrsadel och tycker man att dressyrsadeln funkar bra även på uteritt ska man ju inte behöva köpa en hoppsadel endast för att rida ut med.
Klättrar i dressyrsadel