Lösgjordhet är en förutsättning för att hästen ska kunna arbeta rätt och bygga muskler. Att en häst är lösgjord betyder dels att den är ordentligt uppvärmd och mjuk i kroppen och dels att den är avspänd och harmonisk. Det är också en av punkterna i utbildningsskalan.

Vissa hästar upplevs som mer spända av naturen medan andra är lugnare och mer naturligt avslappnade. De som upplevs som mer spända är ofta väldigt uppmärksamma på miljön och lättpåverkade av saker som händer runtomkring dem, vilket kan göra att det tar längre tid för dem att bli lösgjorda. De som upplevs avspända och lugna från början blir oftast också lösgjorda på kortare tid. Oavsett vilken typ av häst man sitter på, är det viktigt att hästen får ordentligt med tid att värma upp kroppen och att man inte stressar och skyndar.

Uppvärmning ska alltid börja med skritt minst 5 minuter men ju mer desto bättre. Trav ska börja med lättridning tills både hästen och ryttaren är uppvärmda och redo för nedsittning. Man rider lika mycket i båda varven, växlar raka och böjda spår (helst inte mindre volter än 20 m till en början). Hur långt in i ridpasset galoppen kommer är olika vad som passar hästen och ryttaren. En del hästar blir bättre av att man galopperar ganska tidigt medan andra behöver lång tid med skritt och trav.