Jag har skrivit om ridskolans olika rutiner när det gäller elevernas tid med hästarna. Men många som rider på ridskola är kanske inte insatta i rutinerna under hästens ”elevfria” timmar på dygnet. Vad dom som jobbar på ridskolan gör är det inte heller alla som vet!
En ridskola behöver ha fungerande dagsrutiner för att allt ska fungera. Dels för att hästarna ska må bra och dels för att personalen ska kunna arbeta effektivt. Vilka rutiner som är fungerande är olika från ridskola till ridskola. Det beror bl.a. på hur många hästar där finns, hur många som jobbar där och vilka tider hästarna går lektion.
Dagsrutinerna innefattar i stora drag:
- Utfodringar
- Utsläpp och insläpp
- Mockning
- Visitering
- Städ och tvätt
- Hästplanering inför lektioner
Hästarna mår bra av att få foder och komma ut i hagen vid ungefär samma tider varje dag, medan personalen mår bra av att veta vad de ska göra vid vilka tider. Om det finns särskilda rutiner och gärna checklistor för olika saker, så kommer det heller inte att missas.
Exempel på hur en dag kan se ut:
07.00
Morgonfodring inne
Fyll på vatten i hagar
08.00
Hästarna kommer ut i hagen
Mockning
Stallet sopas
Kvällsfoder förbereds, t.ex. hö packas i påsar
11.00
Lunchfoder läggs in i boxarna
Foderkammaren städas iordning
Stallet sopas
12.00
Personalen tar lunch
13.00
Hästarna kommer in från hagen och äter lunch
Hästarna visiteras (t.ex. kratsa hovarna, känna över hästen, ev borsta lite)
Sadelkammaren städas, utrustningen ses över
Schabrak, täcken och övrigt tvättas vid behov
15.00
Planering inför kvällens lektioner (vilka hästar kan gå lektion, är någon halt eller skadad, ska någon häst ta det lite lugnare?)
16.00
Lektionerna börjar. Hästarna går kanske mellan 2-4 lektioner beroende på gruppnivåerna.
21.00
Lektionerna är slut och hästarna får kvällshö
Stallet släcks och stängs
Som sagt så är det här bara ett exempel på hur det kan vara. Det finns många olika alternativ till dessa rutiner och inget behöver vara rakt igenom rätt eller fel. Det finns många olika faktorer som spelar in, vad som funkar och inte funkar i olika stall.
Alternativ
Man måste inte fodra morgonhö inne hos hästen och sedan släppa ut en timme senare. Man kan lika gärna lägga ut höet i hagen istället och släppa ut hästarna direkt kl. 7.00. På så sätt får hästarna en extra timme ute. Detta förutsätter att alla hästar får chans att äta sin mängd, om de går i samma hage. Det måste alltså finnas hö i så pass många högar att ingen jagas bort och blir utan. Hästarna måste heller inte komma in till lunch utan kan äta sitt hö i hagen och komma in lite senare på eftermiddagen. Om hästarna är alltför olika varandra kan detta vara svårt att lösa, om de ska gå i samma hage. En lättfödd B-ponny kanske inte ska äta lika mycket som en svårfödd storhäst. Ibland kan det där behöva regleras.
Lösdrift finns det också många ridskolor som har, vilket innebär att hästarna är lösa dygnet runt och går tillsammans i en hage med ligghall. Då behövs dock boxar eller spiltor att ställa hästarna i när de ska göras iordning av eleverna.
Man måste inte fodra hästarna flera gånger om dagen utan hästarna kan ha hönät eller höhäckar fulla med hö, så att de själva styr sina ättider. Då räcker det att personalen fyller dessa en eller två gånger per dag. Detta sparar mycket tid och det ger även en lugnare stallmiljö, utan stressade hästar som sparkar i väggarna vid fodring. Utfodringsautomater kan också vara ett bra alternativ för att skapa en lugn stallmiljö vid fodring. Då får alla hästar sitt foder exakt samtidigt.
När det kommer till mockning finns det olika metoder. Man kan ha permanentbädd, då man inte mockar utan istället lägger in halm varje dag och ett fåtal gånger om året tömmer boxarna helt och hållet. Det finns på vissa anläggningar automatisk utgödsling, då man har luckor i eller utanför boxarna där man tömmer allt gödsel och därmed slipper köra skottkärror.
Det finns naturligtvis fler sätt att sköta ett ridskolestall, än vad som har nämnts här. Hur gör man på Din ridskola? Om du inte vet, fråga din ridlärare!