När hästen nu fått vara igång och röra på sig lite mer, kan man trappa upp arbetet något. Man kan fortsätta rida ut men också lägga in lite mer arbete på ridbanan. Fortfarande är det bra att skritta mycket eftersom det bygger upp hästens grundkondition, men lite trav och galopp kan man också börja med. Det är viktigt att inte kräva för mycket även denna veckan. Dock är det lätt hänt att man gör det, eftersom man tycker det är så roligt att äntligen komma igång och rida igen! Kanske känns också hästen pigg, glad och fräsch och då är det lätt att man bara ”kör på”, vilket kan ge negativa konsekvenser för hästen.

Hur man sätter igång sin häst efter sommarvilan är lite individuellt. Exakt vad man gör och hur långa ridpassen är beror bl.a. på hur länge hästen har vilat och vilken kondition den var i före viloperioden. Om man har skrittat ut första veckan, ridit lite på ridbanan andra veckan (alla gångarter men ändå lugna pass) så brukar man tredje veckan kunna öka kraven och ridtiden något.

Med att ”inte kräva för mycket” menas att man kan rida hästen i en mindre krävande form som är lite längre och lägre än en så kallad tävlingsform, samt att rida lösgörande och uppmuntrande övningar. Man behöver inte trava runt med lång tygel bara för att man inte vill kräva för mycket. Sådan ridning bygger inte upp rätt muskler och förbereder inte hästen för det arbete den senare ska göra. Däremot bör man ha i åtanke att det kan ta lite längre stund för hästen att bli avspänd. Viktigt är då att inte tappa tålamodet och ställa högre krav bara för att man inte är nöjd. Vänta ut hästen istället och behåll lugnet! Gör tempoväxlingar, lite sidvärts och trava runt en stund och var positiv i din ridning.

Övningarna man rider bör som sagt vara lösgörande och lätta. Raka spår, stora voltspår och ett par steg sidvärts här och där. Rid gärna lätt i traven, det är snällare mot hästens rygg. Dessutom kanske du själv inte är redo för att sitta ner, om även du vilat från ridningen i sommar (läs inlägget Igångsättning för ryttaren)

Har du idétorka på vad du ska göra på ridbanan? Här nedan kommer ett exempel:

1. Rid ca en meter innanför spåret, lägg ett eller två varv på mittvolten, fortsätt sedan på fyrkanten innanför spåret. Det är viktigt att hästen fortsätter innanför spåret både på fyrkanten och på volten.
2. På ena långsidan, rid ut till spåret och rid sidvärts undan för den skänkeln som är närmast väggen, så att hästen går med bakdelen innanför spåret.
3. På mittvolten, lägg till sidvärts undan för den skänkeln som är in mot mitten. Rider man efter denna skiss får nu hästen gå sidvärts för båda skänklarna i samma varv.

I dessa övningar kan du variera gångarterna. Du kan t.ex. lägga in övergångar mellan skritt och trav var som helst i övningen. Du kan också vara kvar ett extra varv på mittvolten och lägga in en galoppfattning, för att sedan återgå till trav och fortsätta övningen. Har du en övning klar för dig, så är ridningen planerad från början och du fåt bättre kontroll. Är hästen t.ex. pigg direkt efter galoppen, återfår du kontrollen genom att veta vad du ska göra och fortsätta arbetet med sidvärts, övergångar och volter.

Varför är den här övningen bra? Jo, man rider innanför spåret och ramar på så sätt in hästen, framför allt får man använda sina ytterhjälper så att hästen inte hamnar intill väggen. Man får på det raka spåret lära sig sitta stadigt och mitt över hästen. Sidvärts, övergångar och böjda spår är lösgörande för hästen och det är även bra att växla mellan raka och böjda spår eftersom man tränar på att rida med små och fina hjälper, annars kan det lätt bli vingligt.

Kom ihåg!
Om du rider övningen i trav med lättridning ska du sitta om på långsidan innan du rider sidvärts. Detta för att du ska kunna inverka med den sidförande skänkeln bättre. Läs mer om lättridning här

 

Bitar av övningen i skissen ovan kan du se i filmklippet!