Sadel

Ni har tidigare kunnat läsa om dressyrsadlar och hoppsadlar. Men vad ska man tänka på när man lägger på en sadel? Sadla och tränsa är något vi lär oss väldigt tidigt när vi börjar rida, men vissa saker gör man av bara vana, utan att egentligen tänka på varför.

Det är viktigt att sadeln ligger på rätt ställe på ryggen, varken för långt fram eller för långt bak. Det är också viktigt att man har rätt sadel till hästen. Där kan man ta hjälp av en sadelutprovare eller någon duktig tränare. Det finns många olika sadlar med olika former och storlekar. En sadel som inte passar hästen kan påverka ridningen negativt, då det blir svårare för hästen att arbeta i en bra form vilket i sin tur gör att den inte kan bygga muskler.

 

 

När man provat ut en bra sadel och haft den ett tag, kan det vara bra att göra en extra koll för att se om den fortfarande passar. Det kan ju vara så att hästen ändrar sig, t.ex. att den musklar sig mer över ryggen eftersom den fått en sadel som passar bra. Då kanske en sadelmakare behöver göra några få justeringar i sadeln så att den fortsätter att ligga bra på hästen. Ibland kan man känna själv om sadeln fortfarande ligger bra eller inte, och kan man inte det så kan man be en tränare kolla när man rider. En sadel som inte ligger bra, påverkar nämligen också ryttarens sits och balans. Kanske hamnar ryttaren i bakvikt eller framvikt, t.ex.

 

Läs mer och se en film om sadling här

Träns

När det kommer till träns finns även där olika storlekar och även olika sorters bett och nosgrimmor. Ett träns är lättare att tillpassa än en sadel. Tränset går också att ändra storleken på ganska så mycket eftersom spännena har många hål samt att det går att göra fler hål själv om det skulle behövas.
Tränsets remmar ska vara lagom åtspända. För hårt spänd nosgrimma eller snokrem är inte bra för hästens tänder och skapar obehag för hästen. Många spänner dessa för hårt i tron om att det ska hindra hästen från att gapa, men det kan faktiskt få motsatt effekt och göra att hästen försöker gapa ännu mer.

 

Bettet ska inte sitta varken för långt ner eller för högt upp.

En rad olika saker finns att ha i åtanke ur säkerhetssynpunkt när man ska tränsa hästen. Detta kan ni inom kort läsa mer om på hastenochjag.se då det är även kommer ut en film. Håll utkik!