Att vara medryttare är ett steg mellan att rida lektion på ridskola och att ha en egen häst. Man får pröva på hur det är att ta hand om en häst, utan att behöva ha hela ansvaret alla dagar. Min Häst har pratat med två medryttare för att få veta mer om hur det är. Linn har bara ridit i ett år, men har redan blivit medryttare. Här berättar hon om hur det gick till och hur det är.

Text: Malin Eriksson Bild: Eva Olofsson/Malin Eriksson

Namn: Linn Forslund
Ålder: 8 år
Ridit antal år: 1 år
Roligast med hästar: Att man alltid kan lära sig något nytt.

Medryttarhäst
Namn: Millenium, kallas Millie Född: 1999
Ras: Korsning welsh och gotlandsruss Höjd: 123 cm
Ägare: Lena Alm

Berätta om hästen du är medryttare till?
– Millie är snäll men kan vara lite busig. Hon tycker inte om andra hästar så mycket, särskilt inte de fyra russfölen som står i samma stall. När de kommer lägger hon öronen bakåt.

Vad gör du som medryttare?
– De dagar jag har ansvar för Millie så sköter jag om henne, ryktar, rider och mockar. Jag brukar ta hand om henne två dagar i veckan men jag får ta hand om henne oftare om jag vill.

Hur länge har du varit medryttare?
– I en månad.

Vem äger Millie?
– Millie står hos Linda som har många ponnyer. Det är Lindas mamma som äger Millie, hon har köpt henne till sina barnbarn.

Hur gick det till när du blev medryttare på Millie?
– Jag red på ridskola hos Linda. Mamma sa till Linda att vi kanske ville köpa en ponny och då kom de fram till att det vore bra för mig att prova att ta hand om en ponny. Linda förslog att jag skulle bli medryttare på Millie.

Så du ska köpa en egen häst sen?
– Ja, vi bor på en gård på landet, där vi har många djur, höns, ankor och katter. Om några år ska vi bygga stall och köpa en häst. Min mamma älskar hästar så vi ska ha hästen tillsammans.

Vad tänkte du första gången du såg Millie?
– Att hon såg snäll ut. Och att det kommer bli kul att rida henne.

Vad är roligaste med att vara medryttare?
– Man får lära känna hästen, för varje gång man är i stallet kommer man närmare den. Jag hade inte ridit så lång tid innan jag blev medryttare, så jag lär mig hela tiden. Varje gång man är i stallet lär man sig något nytt.

Vad är det jobbigaste?
– Mocka och borsta efter ridningen, när man är trött.

Finns det något du drömmer om att göra med Millie?
– Galoppera i skogen! Och tävla och vinna priser.

Linns tips till dig som vill bli medryttare:
Fråga dina föräldrar om de kan hitta någon som har hästar. Innan man blir medryttare är det viktigt att rida på ridskola och lära sig hur hästar funkar.