Kasta bollar i hink, balansera ägg eller ha säckkapplöpning? Det finns massor av roliga lekar till häst! Själva banan kan se ut på olika sätt. Antingen bygger man en bana som alla ska ta sig igenom, där det gäller att göra olika saker på olika platser. Eller så kör man en lagtävling mot varandra på hela banan, en omgång i taget.


Treben

Ni behöver: Minst 8 deltagare som bildar 2 lag, och två snören.
Gör så här: Dela lagen och ställ upp er på var sin sida om banan. A rider till motsats sida där B väntar. A binder ihop sitt ben med B. A och B leder hästen tillbaka till C som rider till motsatt sida där D väntar. C binder ihop sitt ben med D. C och de leder hästen tillbaka osv. Laget som först ”hämtat hem” sina deltagare vinner.


Äggkapplöpning

Ni behöver: Skedar, hårdkokta ägg och 2 lag.
Gör så här: Ryttarna ska rida en viss bana eller sträcka, medan de balanserar ett ägg på en sked som de håller i handen. Vill ni göra det extra svårt kan ett eller flera låga hinder ingå i banan. Snabbaste laget vinner!


Bollkastning

Ni behöver: Hinkar, en stol att ställa hinkarna på, tennisbollar.
Gör så här: Deltagarna får varsin boll. En från varje lag rider bort till tunnan, kastar bollen i hinken och rider tillbaka. Nu är det näste mans tur. Missar man hinken får man ställa sig sist och rida en gång till. Första laget som är klart vinner!


Klädkapplöpning

Ni behöver: Gamla kläder, minst 8 deltagare som bildar två lag.
Gör såhär: Dela lagen och ställ hälften av ryttarna på ena sidan av banan och den andra hälften på andra sidan. Första ryttaren i varje lag tar på sig kläderna, hoppar upp på hästen och rider till andra änden av banan. Där tar man av sig kläderna, ger dem till näste man i laget som klär på sig och rider tillbaka till nr 3 osv. tills alla i laget är klara! Snabbaste laget vinner!


Äta kex och vissla

Ni behöver: Mariekex, Brago eller rån
Gör såhär: Ryttaren ska hoppa av hästen, äta ett kex, tugga, vissla, och sedan sitta upp igen. Ta tid – snabbast vinner!


Kasta hästskor

Ni behöver: Gamla hästskor och en stor hink eller en pinne
Gör så här: Sitt på hästen, kasta hästskorna så nära pinnen – eller i hinken – som möjligt. Kör efter samma regler som boccia eller boule. Den som kommer närmast vinner!


Rida slalom

Ni behöver: Koner, sockerbitar, sandfyllda plastdunkar eller hinkar som markeringar..
Gör så här: Rid slalom fram och tillbaka på en bana. Snabbast vinner! Att rida slalom kan kombineras med andra lekar  – till exempelvis att ni går ”treben” bort, hoppar upp på hästen och rider slalom tillbaka. Är ni riktigt duktiga kanske ni samtidigt kan balansera ett ägg på en sked.


Skrittstafett

Ni behöver: Två lag och ballonger på pinne.
Gör så här: Skritta banan fram och tillbaka. Räck över ballongen till näste man i laget utan att stanna upp. Om någon gör halt eller rider annan gångart än skritt, måste man vänta in andra laget som får en hästlängds försprång. Snabbast vinner. OBS! Det gäller att ha lugna och säkra hästar, som inte blir rädda för ballongerna om de skulle smälla!


Bygg en hel bana!

Gör så här: Alla ryttare rider runt banan och utför alla momenten – ta tid och/eller räkna poäng! Exempel på moment som kan ingå i banan:
• Hämta en hink på en stol, rid en viss sträcka med hinken i handen, och ställ sedan tillbaka den igen.
• Backa hästen genom en kort bana byggd av bommar, utan att hästen trampar utanför.
• Gå ”treben” en viss sträcka medan ni leder hästen.
• Sitt av på höger sida, gå runt hästen och sitt upp på vänster sida igen.
• Rid slalom i trav utan stigbyglar eller barbacka.
• Rid mellan koner som står tätt tillsammans, utan att välta konerna. Lägg gärna tennisbollar ovanpå dem, så blir det extra såvrt!

Ha så kul!