Text: Josefin Strang

Dressyrprogram

VAD? När du rider en ny häst på ridlektion har din instruktör redan klurat ut en övning. När du rider ensam är det lätt att tappa fantasin, eller fastna med att rida varv efter varv på volterna i samma gångart. Därför är ett dressyrprogram perfekt! Vad konstigt, kanske du tänker – dressyrprogram är ju tävlingsridning? Det är sant, men tävling är ju att testa sig och dressyrprogram på LC-nivå (Lätt C) finns för att kontrollera att grunderna funkar.

HUR? Här är ett exempel hur ett program på LC-nivå kan se ut. Här finns grundläggande ridvägar med rakriktning och böjda spår, varvbyten, gångartsbyten och en tempoväxling i trav.

1. Kom fram i trav strax innan ett hörn (välj F eller K). Vänd rätt upp vid A. Gör halt vid X.

2. Från halt kommer du fram i trav så snart du kan, vid C ta vänster varv.

3. Rid tre serpentinbågar.

4. Vid A, sakta av till skritt. Vänd snett igenom, från F till H. Ge längre tyglar så hästen kan skritta ordentligt med hela kroppen!

5. Ta tyglarna vid H, kom fram i trav vid C, fatta galopp vid M.

6. Galoppera ett varv på stora mittvolten (vid B).

7. Sakta av till trav vid F.

8. Rid snett igenom från K till M, rid en eller två tempoväxlingar i trav.

9. Vid H, fatta galopp. Rid ett varv på stora mittvolten från E, sakta av till trav vid K.

10. Vänd rätt upp vid A, gör halt vid X. Klar!

HJÄLP! Ja, dressyrprogram är knepigt även med hästar du känner väl! Anledningen till att du rider programmet är för att ta reda på vilka styrkor och svagheter du och Mulle har tillsammans. Du kanske märker att serpentinbågarna blev ojämna, att det var vingligt längs medellinjen, att det var svårt att fatta vänster galopp, eller att Mulle försökte smygtrava i fri skritt? Bestäm en eller kanske två saker du vill träna på under dagens pass. Lycka till!

Checklista efter passet

  • Fråga vad som gick bra och sämre.
  • Fråga vad du ska tänka och träna på.
  • Kolla om hästen eller utrustningen ska ha någon slags specialbehandling efter passet.
  • Har du filmat ridningen? Titta på filmen när du är klar med hästen och utrustningen. Ofta brukar ridningen kännas knasigare än det ser ut…
  • Skriv gärna ner upplevelsen i en riddagbok!