Text: Josefin Strang

Renodla hjälperna

VAD? Renodla hjälperna är en övning du kan lägga in när som helst, både när du rider ensam eller på lektion. Övningen gör hästen att hästen förstår och lyder dina skänklar och händer. När du gör övningen i passets början kommer du snabbt märka hästens temperament.

HUR? När du till exempel skrittar fram: gör halt vid varje bokstav. Viktigt: ge eftergift på tygeln och beröm så fort Mulle stannat! Målet är att han ska stanna så fort du sjunker ner i sadeln och kramar tygeln lätt. Sedan ska han alert gå framåt för en lätt skänkelhjälp. Renodling kan göras mellan alla gångarter och som tempoväxlingar i alla gångarter. Tänk på att inte ”gasa och bromsa” samtidigt.

HJÄLP! Är Mulle väldigt slö? Varken häst eller ryttare tycker det är kul med långa tröga pass där skänklarna bankas i sidorna. Följ dessa steg istället! Och tänk på att steg 1-4 bara ska ta max tre-fyra sekunder.

1. Gör halt vid en bokstav. Ge Mulle en chans att svara för ett lätt skänkeltryck.

2. Funkar det inte den lätta skänkelhjälpen? Smacka.

3. Funkar det inte?
Tryck till mer och snabbare med skänklarna.

4. Funkar det inte? Förstärk med en lätt spö hjälp bakom skänkeln.

5. Så fort Mulle gått framåt, släpp skänkeln, beröm ordentligt, lämna honom ifred en liten stund!

6. Börja om från ”1”, chansen är stor att Mulle går framåt för en fjäderlätt skänkelhjälp!

Går det för fort? Har Mulle myror i brallan istället och vill inte stå still? En häst med överskottsenergi kommer inte bli lugn av att du drar mer i tyglarna, hästen kommer bli mer frustrerad och ännu mer springig. Gör så här istället!

1. Istället för att göra halt vid varje bokstav, sitt tungt i sadeln och krama lätt i tygeln. Målet är att göra en tempoväxling. Om det behövs, säg ”ptroooo”.

2. Så fort du känner att Mulle svarar för dina förhållande hjälper, beröm genom att ge eftergift (släpp efter på tyglarna) och rid framåt igen. Att få gå framåt igen är den pigga hästens belöning!

3. När du rider en pigg häst, gör många volter och serpentinbågar, tempoväxlingar och övergångar på stora volterna. Det skapar naturliga inbromsningar och minskar risken för en hetsig dragkramp!

4. I slutet av passet, när hästen blivit lugnare i kropp och knopp, kan du rida renodlingsövningen igen.

Fortsättning följer…