Att rida i skogen måste vara det mysigaste som finns, för både häst och ryttare. Men oftast ses uteritter som något man gör bara för rolighetens skull på en av hästens lite lugnare dagar. Men, uteritterna går att variera i all oändlighet, och kan även bli ordentliga träningspass för hästen. Du får även variation på underlag, vilket är förebyggande för skador. Här kommer några förslag på olika uteritter:

Dressyr i skogen. Oftast när man rider ut i skogen blir hästarna lite piggare, och det är perfekt att ta hjälp av den här framåtbjudningen till dressyrjobbet. Du kan göra tempoväxlingar, halter och övergångar på en mjuk skogsväg. Genom att variera mellan gångarterna och tempot i dem, kommer din häst bli lyhörd och lyssna bättre på dina hjälper. Vill du få hästen mer lösgjord är det perfekt att göra volter och olika snirklar runt träd där du verkligen får ställa hästen åt båda hållen. Du kan även träna skänkelvikningar på en bredare väg.

Jogging för hästen. Dagen efter ett tufft träningspass eller en tävling kan hästen ha träningsvärk eller bara behöva ta det lite lugnare dagen efter. Inget passar bättre då än ett lugnare pass i skogen, där du kan fokusera på att låta hästen få gå i en lite lägre form.

Hoppning i skogen. Att hoppa i skogen är väldigt roligt. Vet du något ställe där det finns någon liten stock att hoppa över? Annars kan du lägga en liten rishög på en bra skogsväg, med mjukt underlag och se vad hästen tycker om att hoppa över det! Eller varför inte lägga ut några stycken tjockare pinnar som cavaletti?

Galoppintervaller. För att stärka hästens kondition och förbättra flåset, är galoppintervaller en bra metod. Börja med att värma upp din häst ordentlig, och se till att underlaget är bra. Galoppera, beroende på hästens tidigare kondition, mellan 1-2 minuter och skritta sedan samma tid. Upprepa detta några gånger, kom ihåg att lyssna till om din häst blir flåsig och känns trött, pressa den inte för hårt. Skritta av hästen ordentligt efter träningspasset.

Promenad. På hästens vilodag kan du gå på skrittur med hästen, gärna på hårt underlag för det stärker leder och senor. Håll ett friskt tempo, och lägg gärna in lite halter för att hästen ska lyssna och vara uppmärksam på dig även om du går bredvid.

Kom ihåg att alltid ha med en laddad telefon är du rider ut. Rider du själv, är det bra att någon vet att du är ute och rider och var du har tänkt rida, ifall det skulle hända något.