Ridtäcken och filtar är standard hos många hästägare idag. Man slänger ofta på ett ländtäcke eller en filt över hästen när man ska rida. Vissa har täcke på medan hästen skrittar fram och skrittar av, vissa har täcke på under hela ridpasset och vissa har bara täcke när dom rider ut. Vad ska man tänka på om man använder ridtäcken? Och behöver hästen egentligen en filt på sig innan man ska rida, eller ett ländtäcke när man rider ut…? Här är åsikterna spridda och alla gör ju självklart som dom vill. Jag ska i alla fall ge min egna syn på det.
Såhär gör jag när det är höst eller vinter
Uteritt
Klippt häst – ländtäcke vid minusgrader eller några få plusgrader samt vid regn eller blåst.
Oklippt häst – ländtäcke vid regn eller snöfall.
Om det regnar eller blåser har hästen en benägenhet att frysa mer. Men om min häst inte är klippt, finns det ju egentligen ingen anledning att lägga på det där täcket. Men det kan finnas en praktisk orsak, nämligen att hästen blir blöt av regnet. Vill jag hålla hästen torr så lägger jag i så fall på täcket. Särskilt om hästen ska ut i hagen med täcke efteråt; då vill jag ju inte lägga täcke på en redan blöt häst och kanske vill jag inte låta hästen stå inne en timme för att torka
Ridning i paddocken
Samma som ovan. Men om det inte regnar så tar jag förmodligen av täcket när hästen fått värma upp lite.
Hoppar gör jag helst inte med ländtäcke alls eftersom jag anser att det begränsar hästen, åtminstone med dom täcken jag själv har provat.
Ridning i ridhuset
Klippt häst – Om det är minusgrader eller några få plusgrader kan jag lägga på hästen en filt eller ett täcke medan jag skrittar fram, ibland en liten stund medan jag travar men oftast inte.
Oklippt häst – i stort sett aldrig täcke.
Om det regnar och jag måste gå ut för att komma till manegen, har jag alltid täcke på. Även om hästen skulle vara oklippt eller om det är varmt ute, så skyddar jag sadeln med täcket.
Om jag ska träna ordentligt så hästen blir varm eller svettig kan jag lägga på en filt efter ridpasset men jag låter alltid hästen skritta ett par varv innan den får täcket, annars stänger jag ju bara in värmen och svetten. Sedan kan jag gärna ta av sadeln och lägga på ett fleecetäcke som suger åt sig fukten, och promenera hästen en stund.
Om man är på tävling är det alltid bra att ha med sig ett täcke. Det kan bli en hel del tid utomhus både före och mellan starterna. Hästen kanske rids svettig och måste sedan gå omkring utomhus och vänta på nästa start. Då hinner den bli kall och stel innan man ska sitta upp igen.
Säkerheten
Om man lägger en filt på hästen, ska man vara noggrann med att se till att den går att sätta fast på något sätt i sadeln. Om ridhuset ligger i direkt anslutning till stallet så att man inte behöver gå utomhus för att komma dit, så är ju risken att den blåser av i stort sett obefintlig. Ska man däremot gå ute med hästen kan det vara bra att försöka få fast den på något sätt så den inte kan fladdra omkring och hamna på sned. Ligger filten helt löst kanske man istället kan sitta upp på hästen och rida till manegen…? Då håller man ju själv fast filten genom att sitta på den. Läs mer om täcken och säkerheten.
Om man har tänkt rida ut eller rida dressyr på ridbanan med ett täcke på så är ett ländtäcke bättre, ett sådant som man fäster i sadeln och som bara täcker hästen bakom sadeln. Det sitter säkrare på och det kanar inte omkring, förutsatt att det har rätt storlek, har någorlunda bra kvalitet och sitter på rätt sätt.
Sådana här täcken och filtar finns i olika material men det allra bästa är nog ändå ett som är vattentätt, eftersom vi lever i ett land där vi sällan kan garantera sol eller uppehåll.
Om man har ett ländtäcke som sitter bra, kan man rida i alla gångarter utan problem, båda i lätt sits och nedsittning.