Kanske är du på ridläger, ridskolan har fått en ny ponny eller så provrider du en blivande foderhäst. Pirrigt, ibland svårt och ofta alldeles underbart. Du kommer rida en ny häst för första gången många gånger i ditt hästliv! Här är vad du ska tänka på före, under och efter passet. Du får dessutom två ridövningar som hjälper dig och hästen att lära känna och förstå varandra.

Text: Josefin Strang

Förberedelser inför passet

Vi kallar den nya hästen för ”Mulle”, det är ju trots allt namnet på världens mesta häst!

  • Våga fråga! Om du vet att killen i gruppen före dig är superduktig på att rida Mulle – prata med honom om du kan! Se också till att fråga ridläraren (eller kanske hästägaren) om tips. Så kan du få reda på att Mulle kanske går bäst när han hålls upptagen, exempelvis med tempoväxlingar och serpentinbågar.
  • Var extra uppmärksam. Redan när du hanterar hästen får du ledtrådar om ridningen. Står Mulle och halvsover och släpar hovarna när du ber honom  flytta sig? Eller är han alert och känslig, kanske piskar med svansen när du ryktar och sadlar? Är han känslig när du tar i tyglarna när du leder ut honom? Det kan ge dig  fler ledtrådar om Mulles personlighet och dagsform, vilket hjälper dig att planera din ridning.
  • Var helst på ridbanan. När ett nytt ekipage ska lära känna varandra är det bäst att vara på ridbanan – där har ju Mulle varit hundra gånger. Att hantera långtradare, skällande hundar och stora vattenpölar är svårare och farligare på en häst du inte känner. OBS! Om uteritt är enda alternativet när du ska lära känna Mulle – rid aldrig ensam! Om ni stöter på problem, fråga dig själv om det är bättre att du sitter av. Avsittning är ingen ”förlust”, det är smart och säker problemlösning!

Fortsättningen följer…