Hejsan veterinärerna!

Casper heter jag, och jag tror att min häst har fått en hovböld på sin bakre högerhov (jag läste detta på Wikipedia)

Har ni några tips på vad som är bäst att göra för att min häst ska läka så snabbt som möjligt? 🙁 Jag bryr mig väldigt mycket om min häst! Tack på förhand!
//Med vänliga hälsningar, Casper

 

Hej Casper! En hovböld är när det kommit in bakterier och smuts inuti hoven som inte kan komma ut igen. Då blir det en infektion och det bildas var i hoven. Infektionen gör mycket ont och hästen blir väldigt halt i sitt ben. Hoven känns varm och hästen får ökad puls vid kotan på samma ben. Ibland svullnar även hästen upp runt kotan.

En häst med hovböld är ofta bara lite halt från början men blir snabbt värre och värre under ett par dagar. Många hästar blir så halta att de knappt vill gå på hoven alls. Ibland kommer hovbölden några dagar efter att hästen har skotts.

För att hästen ska bli frisk behöver hovbölden öppnas av en veterinär eller en hovslagare. Ett litet hål skärs i hoven så att varet i hovbölden kan rinna ut. Sen behöver hästen ha ett bandage på hoven tills allt var har kommit ut och hoven ser fin ut igen. Då kan man sätta på en sko igen om hästen brukar vara skodd. Oftast tar det ungefär en vecka för hästen att bli frisk från hovbölden men ibland tar det längre tid.

Det är viktigt att hovbandaget inte blir blött så hästen måste kanske vara inomhus under tiden som hovbölden läker.