Huvudet är vår känsligaste kroppsdel. Ett hårt slag på skallen, kan förändra ditt liv totalt på tusendelen av en sekund. Men genom att ha en riktigt bra, godkänd hjälm när du rider, så minskar du risken för att bli allvarligt skadad om olyckan är framme.

EU har tagit fram nya regler för ridhjälmarna vi använder. Hjälmarna testas på fler och annorlunda sätt än tidigare. Bland annat ska de tåla hårdare slag och sitta bättre på huvudet.

Märkningen
CE-märkta ridhjälmar som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, är godkända fram till och med 31 december 2017.
Hjälmar som är tillverkade efter den 4 november 2014 och är märkta med VG1 01.040 är godkända tills vidare.

Vill du läsa mer om reglerna för ridhjälmar, kan du besöka Svenska Ridsportförbundets hemsida www.ridsport.se

Stil och pris
Det finns en mängd olika hjälmar att välja på i ridsportaffären. Priset kan också variera – från några hundralappar till flera tusen kronor.
Den hjälm du väljer ska sitta bra på huvudet. Köp aldrig en för stor hjälm ”att växa i”. Hjälmen måste sitta stadigt från dag ett för att skydda på bästa sätt.  Du ska alltså inte kunna vicka den fram och tillbaka.

Hakbandet ska du dra åt så att det håller hjälmen på plats. Samtidigt ska det inte kännas obehagligt eller obekvämt. Prova dig fram till en längd som är bra.

Köp aldrig en begagnad hjälm! Du kan aldrig veta vad den har varit med om. En hjälm som har fått ett eller flera slag, skyddar sämre. Den kan se jättefin ut på utsidan men ha ett spräckt skal på insidan som inte syns, och vara farligt att använda…

Bild: Fotolia