Raka, delade, hävstång, tungfrihet, nosgrimmor kors och tvärs… Det är lätt att gå vilse i utrustningsdjungeln, men här får du veta mer om de vanligaste betten och nosgrimmorna. Dessutom får du viktiga tips som minskar risken för skador i hästens känsliga mun.

Text: Josefin Strang

Låt oss börja med fakta om passform, tjocklek och material! Passform är superviktigt när det kommer till bett! För långa eller korta bett kommer trycka, klämma och nypa hästen.

Det är också viktigt att inte hissa bettet för högt, hästen ska inte ha rynkor i mungipan. Kanske har du hört att ett tjockt bett är mildare än ett smalt, men många hästar tycker det är obehagligt med stora bett i munnen.

Bäst är att ha ett bett som ligger skönt i munnen och styrs av en mjuk ryttarhand. Bett kommer i många olika material. Rostfritt stål är vanligast, men det  nns exempelvis sötmalm, koppar, gummi, äppelsmak med mer. Ryttaren får prova sig fram!

Tränsbett

Det här bettet har du säkert själv ridit med! Det är vanligt, enkelt och användbart. Men vad ska man välja: tredelat, tvådelat eller rakt? Det beror på vad hästen trivs bäst med! Hästars munnar kan ha väldigt olika form och storlek.

Det tvådelade bettets fördel är att hästen kan trycka upp tungan för att göra det mildare. En nackdel är att det kan vikas till ett ”V” som är spetsig och obehagligt.

Det tredelade bettet trycker mer på tungan än ett tvådelat, men hästen slipper risken att bettet viker sig spetsigt. Många hästar trivs bäst med tredelat tränsbett.

Det raka/odelade bettet ligger stilla i munnen och minskar risken för vassa spetsar och smånyp. Många veterinärer har sett att raka bett minskar risken för munskador.

Bettringar

Du har kanske lagt märke till fasta bettringar, bettskivor, eggbett, D-ringar eller långa parerstänger (kallas fullcheek). Dessa gör att bettet ligger mer stilla i munnen, vilket känsliga hästar ofta gillar! Risken minskar för att hästen blir nypt i mungipan, eller att bettet glider inåt hästmunnen vid tygeltag. Specialbettringar kan hjälpa vid svängar, eftersom vissa trycker på sidan av munnen och mulen.

Hackamore

Hästens nosrygg är känslig, så ett hackamore behöver en mjuk hand. Ryttaren måste också använda vikthjälper och skänklar bättre, eftersom ett hackamore bara kan inverka på ett sätt: bakåt över nosryggen. Ett annat populärt bettlöst alternativ är sidepull, som är lite av en blandning mellan träns och grimma. Då kan du även göra ledande tygeltag.

Kimblewick

Kimblewick kallas ibland jaktkandar och är ett av de mildare stångbetten. Man kan välja mellan att sätta tygeln i stora ringen (mildast), övre hålet (skarpare) eller nedre hålet (skarpast). Det finns en båge på vissa bett som kallas tungfrihet. Det låter härligt, men gör faktiskt bettet skarpare! En stor tungfrihetsbåge gör att hästen inte kan mildra bettets tryck genom att pressa upp tungan.

Kandar

Du kanske har sett att dressyrryttare på hög nivå rider med två tyglar samtidigt? Kandaret består nämligen av två bett: bridong och stång. Bridongen ser ut som ett tränsbett men är tunnare. Stången ligger nedanför bridongen och trycker på nacken. Stången ska helst vara utan tungfrihet, annars blir det trångt i hästens mun.

Pelham

Pelham är ett av de vanligare stångbetten, som ofta syns på hopphästar. De flesta rider med delta (en rem mellan övre och nedre ringen, som tygeln sedan fästs i). Vissa rider pelham med två tyglar, då kan det vara lika milt som ett rakt bett och lika skarpt som ett stångbett. Pelham ska användas med kindkedja och skumrem.

Pessoabett

Syns ofta på heta hästar på hoppbanor. Pessoabettet är väldigt skarpt, ett enda tygeltag gör att bettet snurrar i munnen, hissas uppåt i mungiporna och trycker på nacken samtidigt! Bettet blir mildare med deltatygel, kindkedja och skumrem.

Skumrem?

De små ringarna på stångens underskänkel finns för att fästa skumremmen i. Den dras igenom mittringen på kindkedjan så den hamnar bakom hästens haka. Skumremmen hindrar att underskänklarna vinklas framåt och kan skada hästen i munnen.

Vadå stång?

När tygeln fästs i en del som sträcker sig nedanför hästens mungipa blir det ett stångbett. Ett stångbett har en skarp häveffekt: den drar i sidostyckena och skapar tryck på hästens nacke. Ett stångbett blir lite mildare om det är rakt/odelat.

Checklista

-Kom ihåg att bettmodellen är en ganska liten del av hur ridpasset går. Det är ryttaren och handen som spelar störst roll.

-Känn på bettet så det inte finns vassa kanter. Skölj bettet efter ridningen.

-Leta efter sår i hästens mun: vrid ut och in på mungipor och läpparna, titta på lanerna och tungan om du kan. Säg till en vuxen om du hittar sår!

-Om en häst krånglar med bett och huvud vid ridning kan den ha ont. En hästtandläkare kan se om hästen har sår, tandhakar eller smärtsamma vargtänder.

-Det är bra att variera mellan två bett och ett bettlöst alternativ. Om hästen alltid rids med samma bett så trycker det på samma ställe i munnen. Det kan bilda sår.