Nosgrimman stänger hästens mun, så den inte ska kunna undvika bettet genom att gapa. Men kom ihåg! Om hästen krånglar måste du ta reda på varför, det är vanligt att hästen försöker visa att den har ont. En nosgrimma ska aldrig spännas hårt: det ger obehag och skaderisk för hästen. Testa trycka på din egen kind och rör försiktigt på käken, visst är det lätt att råka bita sig i kinden? Pssst, det går såklart bra att rida utan nosgrimma!
Text. Josefin Strang
Engelsk nosgrimma
Den allra vanligaste nosgrimman, med eller utan aachenrem. Både nosgrimman och remmen ska minska risken för att hästen gapar. Det är jätteviktigt att den engelska nosgrimman inte spänns för hårt. Den ligger rakt över hästens kindtänder, om den spänns hårt är risken stor för sår på kinden insidan.
Pullargrimma
Pullargrimman kan bromsa hästar som vill gapa och springa iväg. Om hästen gapar skapas tryck mitt på nosen där remmarna korsar varandra. Lite som en bromsande grimma! Om den övre spänns högt (nära ögat) så trycker den inte på tänderna. Om övre remmen spänns under ganashen fungerar den ungefär som en engelsk nosgrimma med aachenrem.
Remontgrimma
Remontgrimman ligger över lanerna där hästen inte några tänder. Det passar unghäst extra bra, som ibland har problem med nya tänder – remont är faktiskt ett gammalt ord för unghäst! Men remontgrimman är bra för alla hästar, då den ger lägre risk för sår på kindernas insidor.