Det är snart måndag och en ny vecka väntar. Det kan vara jobbigt att veta att det är en hel skolvecka kvar tills helgen, men om du håller motivationen uppe och är positiv kommer det kännas mycket lättare. Här kommer en lista med tio punkter för att du ska få en så rolig och lärorik vecka som möjligt.

 

  1. Skriv upp allt bra med veckan som kommer, det kan vara vad som helst. Ska ni hoppa på ridlektionen, ska ni göra något roligt på idrotten i skolan? Skriv upp allt som känns lite bra och roligt och läs igenom listan. Det kanske inte är så farligt ändå?

 

  1. Känns listan med bra saker lite tom? Se till att planera in roliga saker att göra. Du kan till exempel åka och kolla på någon träning i ett ridhus nära dig. Det är väldigt lärorikt att se andra som tränar och höra en duktig tränares kritik.

 

  1. Ska du rida lektion i veckan som kommer? Se till att förbereda dig ordentligt. Tänk igenom vad du har för styrkor och svagheter, och skriv upp vad du behöver tänka på.

 

  1. Var i stallet så mycket som möjligt. Har du en medryttarhäst? Om inte, och du vill ha en, börja leta. Rider du på ridskola? Åk dit efter skolan och fråga om du kan hjälpa till med något, det är säkert något som behöver putsas eller hagar som behöver mockas. Att vara i stallet och med hästar ger så mycket energi och motivation.

 

  1. Känner du dig omotiverad i skolan? Tänk på varför du går i skolan, och varför du vill klara av den bra. Vill du bli veterinär och hjälpa sjuka hästar när du blir stor? Eller vill du visa dina föräldrar att du klarar av skolan för att få vara i stallet mer? Tänk på varför du pluggar så kanske det blir lättare att gå till skolan på morgonen.

 

  1. Hitta på en rolig utmaning och utmana en kompis. Tillexempel kan ni se vem som kan rita av Mulle bäst eller vem som kan hoppa högst- utan häst.

 

  1. Om du känner dig uttråkad någon dag efter skolan, varför inte testa på att baka ditt eget hästgodis? Låt sedan hästarna utvärdera godiset, den glupska hästen kommer säkert bli jätteglad, medan den lite mer kräsna kanske föredrar köpt godis, eller?

 

  1. Det är faktiskt roligt att vara ute, och det kommer kännas lättare att vara motiverad om du har varit ute i det friska vädret. Dra med dig kompisarna ut på promenad på lunchrasten eller rid ut i skogen om du har chansen.

 

  1. Planera veckan, det kommer vara lättare om du har koll på vad det är du ska göra och när du ska göra det. Så du inte lämnar någon läxa till sista minuten, eller glömmer något som du planerat att göra. Stress kan vara en orsak till att det känns jobbigt.

 

  1. Gör ett eget collage med till exempel citat som motiverar dig, bilder på din favorithäst och bilder som gör dig glad. Låt det stå på sängbordet eller någonstans så att du ser det när du vaknar. Så kanske den kan påminna dig om att bli motiverad.