Följande utrustning kan vara bra att använda vid hoppning. Inget av det är ett måste, och allt funkar inte till alla hästar, men det kan vara till stor nytta för många.
Hoppsadel
En hoppsadel underlättar på många vis i hoppningen och kanske är den mest väsentliga utrustningen i hoppningen. Rätt sadel ger ryttaren rätt förutsättningar till en bra sits, följsamhet och balans.
Läs mer om hoppsadel här
För att se sadelns olika delar, klicka här
Magplatta/hopplatta
En sadelgjord som med fördel används vid hoppning. Dels fördelar den trycket bättre och dels skyddar den hästen från att träffa sig själv med framhovarna på magen över hindren. Om hästen har broddar på sig är det särskilt viktigt att den skyddas med en magplatta. Dessutom kan man säga att en bredare gjord ofta är bekvämare för hästen.
Martingal
En martingal är en hjälptygel som hindrar hästen från att höja huvudet för mycket. Den används vid hoppning speciellt till heta hästar som har en benägenhet att gå med huvudet väldigt högt. Vissa hästar ”slänger” med huvudet, vilket kan medföra att ryttaren får sig en smäll i ansiktet av hästen. Där är en martingal mycket effektiv.
Den sätts fast med en rem i sadelgjorden mitt emellan frambenen, en rem runt halsen och de vanliga tyglarna träs igenom ringarna på martingalen (se bild).
Träns med pullargrimma
En pullargrimma är alltså en typ av nosgrimma till tränset och används främst vid hoppning/fälttävlan. Den är effektiv på lite hetare hästar som ”drar” iväg (engelskans ”pull”) då den skapar ett tryck mot nosryggen. Nosgrimman har två remmar; den ena sitter högre upp ovanför bettringarna, den andra sitter under bettringarna likt aachenremmen och håller bettet på plats.
Benskydd
Senskydd (framben). Skyddar hästens senor om hästen råkar trampa/sparka sig själv med ett bakben.
Strykkappor (bakben). Skyddar insida bakbenen om hästen stryker benen mot varandra.
Läs mer och se en film om dessa skydd här
Boots
Syftet med boots kan vara att skydda hästen mot s.k. balltramp eller att hindra hästen från att trampa av sig skorna. Vissa använder boots vid ridningen, framför allt i hoppningen, då hästen lätt kan trampa sig. Andra tar på dem i hagen där hästen också kan trampa sig själv. För hästar med mugg är boots i hagen inte att rekommendera, då bootsen samlar på sig smuts som sedan ligger och skaver mot karlederna. Även i transporten kan boots ge ett bra skydd, om hästen trampar runt och riskerar att skada sig. Men om hästen blir irriterad på dom är det bättre att skippa bootsen. Det viktiga är att fundera över varför man sätter på bootsen och om fördelarna med dem verkligen överväger nackdelarna. Gör bootsen mer skada än nytta?