Du har hittat en häst du är nyfiken på – nu ska du få träffa hästen vid provridningen!  Det finns många saker att tänka på för att det ska bli rätt. Dessutom måste du ha koll på två viktiga grejor, nämligen veterinärbesiktning och försäkring.
Text: Josefin Strang. Foto: Fotolia/IBL


Kanske har du suttit framför datorn och blivit förälskad i ett par fina fjordingögon, en arabkorsning med härlig trav eller en haflinger med gräddvit man och svans? Om hästen verkar passa dig är det bara att dina föräldrar ringer upp säljaren!


Ta med dig extra ögon

Verkar det fortfarande som att det här är hästen för dig eter samtalet med säljaren? Toppen, boka in provridningen! Den är viktig. Det är omöjligt att veta om hästen passar dig genom att ha sett en ihopklippt film av den på Youtube!
Med lite planering kanske du kan provrida flera hästar i närheten – ofta kommer du behöva provrida flera hästar innan du hittar rätt. Förutom dina föräldrar kan det också vara smart att ta med sig den person som ser dig rida oftast, kanske är det din ridlärare eller tränare.


Försök se allt

Hästen ska INTE vara färdigsadlad och tränsad när ni kommer. Berätta för ägaren redan när ni bokar provridningen att ni även vill se hästen vid hantering. Går den med andra hästkompisar i hagen, hur beter den sig i stallet? Är hästen nyfiken, snäll, ointresserad, sur, rädd? Verkar den ha ovanor, som vävning, bitande på inredningen eller konstant skrapande med hoven? Fråga ägaren allt ni kan komma på! Fråga om hästen är svårlastad, svårskodd, om hästen kan klippas med maskin om vintern, om den är snäll på träningar och tävlingar, haft skador och så vidare… Ju mer ni vet desto bättre!


Provrid flera gånger

En provridning brukar vanligtvis börja med att ägaren sitter upp och rider hästen under kanske 20-30 minuter. Sedan byter ni så du också får testa. Be om att också få rida en sväng utanför ridbanan för att se att hästen också är snäll att rida ut på. Om du gillar hästen ska du se till att komma och provrida minst två gånger. Då kan du också passa på att ta en längre uteritt.

Lyssna på magkänslan! Verkar något konstigt, eller passar du inte och hästen ihop? Då är det bara att tacka nej och leta nästa häst – det finns fler drömhästar där ute.


Besiktning och försäkring

Om du gillar hästen är det dags att ta itu med två tråkiga men mycket viktiga saker: besiktning och försäkringar. Låt dina föräldrar hålla koll! Hästen ska besiktigas av veterinär, så att ni alldeles säkert vet att den är frisk. Be om lov att få skadehistoriken från försäkringsbolaget. Då kan du se om hästen varit skadad, behandlad eller om vissa problem hos hästen inte täcks av försäkringen. Se till att skriva ett köpeavtal och att hästen är försäkrad av er som ny ägare innan ni åker och hämtar den. Om hästen inte är besiktigad eller försäkrad kan det i värsta fall sluta med att ni köper en sjuk häst som kostar flera tiotusentals kronor!


Vad händer sen?

Din drömhäst är besiktigad, betald och ska nu hämtas hem till dig. Underbart och spännande! Ett vanligt misstag är att ha för bråttom med att komma igång med ridning och träning. Även om du vill börja med den nya tiden som hästägare på en gång så måste du ge hästen till att anpassa sig. Den har ju flyttat hemifrån till nya kompisar, nytt stall, nytt foder, ny ridning, ny utrustning… Hästen kan bli öm, trött eller kanske orolig av omställningen. Det är viktigt att hästen får ta det lite lugnt en månad eller två.


Besiktning:
Veterinären bedömer bland annat hästens allmänna intryck och ser om den är halt. En mer noggrann besiktning kan göras på hästklinik och då kan hästen även röntgas.

Försäkring: Du betalar en viss summa pengar till försäkringsbolaget varje månad. Om hästen skadas eller kanske till och med måste avlivas kan försäkringsbolaget ersätta vissa stora kostnader, så ni slipper betala allt själv.


Att testa underprovridningarna:

• Leda hästen till/från hagen
• Ha hästen ensam i stallet
• Rykta, sadla, tränsa
• Visitera ordentligt
• Se hästen ridas av ägaren
• Rida hästen på ridbana
• Hoppa några hinder
• Rida ut i skogen ensam
• Testa om hästen är trafiksäker
• Kolla om lastning fungerar
• Se hur den beter sig mot andra hästar


Lycka till!