Små, söta, knubbiga hästar med fluffig man och korta ben… Går det ihop med tuffa vildmarkshinder i form av trästockar, vattengravar och grovhuggna träplankor? Jodå! PÅ Baståsens hästgård bevisar ekipagen att både små hästar och ryttare kan glänsa i fälttävlan.
Text: Kristin Helgesson Svenske. Foto: Fotolia/IBL 


På hästgården Baståsen finns ridhus och sand- och gräsbana, härliga ridstigar i terrängen runt omkring, och – en egen fälttävlansbana. Men om du trodde att den bara är till för stora hästar och vuxna ryttare, har du fel.
Välkommen till succégrenen: shettisfälttävlan!

Sanna Lindahl driver Baståsen tillsammans med sina föräldrar och ridklubben. Med en bakgrund som ridlärare, fälttävlanstränare och banbyggare för fälttävlan, funderar hon mycket på hur man kan locka fler ryttare till att få upp ögonen för den spännande sporten.
– Vi har många barn och ungdomar som kommer till vår anläggning och träna med sina ponnyer. Jag ville göra något för att väcka intresset och involvera hela familjen, något där alla kan och vågarbara med. Så då blev det shettisfälttävlan! På vår första tävling hade vi 80 starter. Det var många glada barn och familjer på plats! Tävlingen riktar sig i första hand till A-ponny, men vi har många shettisar som tävlar, men även lite större typer, så som russ, welsh eller nordsvensk.


Hur går det till?

Låter det roligt? Som något kunde passa även din ridklubb? Då är det bara att sätta igång! Sanna berättar:

  1. Dressyr
    Alla ryttare börjar med dressyr på en något förkortad bana. Du väljer själv om du vill trava och/eller galoppera och om du vill ha ledare.
  2. Banhoppning
    Efter dressyrmomentet går man vidare till banhoppningen (även här med eller utan ledare). Banan består av omkring sex hinder, alla är på 30 centimeter, men bredvid varje hinder finns ett alternativt på 10 centimeter.
  3. Terrängritt
    Därefter går man vidare till terrängen – även den på 30 centimeter och även den med ett 10-centimeters alternativ. Och även här väljer du förstås om du vill ha ledare eller inte!

Vid målgång får alla ryttare en deltagarrosett och sitt eget dressyrprotokoll, som består av kommentarer som peppar dig till att jobba vidare, inte vanlig sifferbedömning.
– Hästarna tycker det är superkul att komma ut på terrängbanan, berättar Sanna glatt, och för ryttarna är det lika kul att känna att de klarar alla de tre disciplnerna. Och föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och kompisar passar på att titta på och fika tillsammans!

Den yngsta ryttaren har varit en 4-årig knatte, berättar Sanna, givetvis med ledare. Dessutom har även en del vuxna på stora hästar deltagit. De kunde helt enkelt inte motstå när de såg hur roligt det verkade vara
– Fälttävlan är tre grenar, och tre gånger så kul! säger Sanna. Vi på Baståsen kommer fortsätta med shettisfälttävlan i många år framöver!


Visste du att fälttävlan…

…är en gammal militär gren som skall testa ekipagets mångsidighet? Från början var den minsta tillåtna vikten för sadel och ryttare 75 kilo – då man ansåg att det var ett minimikrav för militärhästar.
…består av dressyr, banhoppning och terrängritt? Tävlingarna hålls oftast under tre dagar men kan också ske under en och samma dag.
…har varje år sex tävlingar (”fyrstjärniga”) som är svårare än alla andra? Badminton Horse Trials och Burghley Horse Trials i Storbritannien, Rolex Kentucky Three Day i USA, Australian International Three Day Event i Australien, Luhmülen Horse Trials i Tyskland och Étoiles de Pau i Frankrike. Badminton Horse Trials är världens näst mest besökta idrottsevenemang!
…blev en olympisk gren 1912 och var då bara tillåten för militära officerare? 1924 kunde alla manliga ryttare tävla. Först 40 år senare, 1964, fick även kvinnliga ryttare delta. Idag är det en av få olympiska grenar där damrer och herrar tävlar mot varandra.
…är roligt, men kan vara farligt. Idag satsar man extra mycket på säkerhet både gällande banbyggning och utrustning – såsom speciella hjälmar och skyddsvästar med inbyggda luftkuddar.


Behöver du hjälp på traven?

Kontakta Ridsportsförbundet för att få råd kring hinderbyggande. Det är viktigt att ni ser till att få hjälp av experter innan ni drar igång!