Kort fakta:
Namn: Johanna Lassnack
Ålder: 27
Bor: Ängelholm, Skåne
Favoritmat: Tacos
Jobbet
Hoppryttaren Johanna Lassnack jobbar som mental coach och föreläsare. Hon berättar om hur roligt det är att få följa ryttarna som hon coachar och se hur de utvecklas. Men jobbet innebär också mycket resande, trots det känner Johanna att hon har hittat helt rätt. ”Jag gillar ju att coacha och föreläsa, för det är ju det jag brinner för”, säger hon.
Motgångar
Utåt sett så tror Johanna att hon kan ses som en ”superwoman”, men hon har också känslor, dåliga dagar och motgångar. Men hon låter inte det stoppa henne. ”Jag försöker ta bort ”jag pallar inte”, ”jag orkar inte” eller ”jag vågar inte” och gör det ändå. Gör man det tillräckligt många gånger så växer man som individ.”
Johannas tre tips på hur man kan ta sig igenom en motgång:
- Acceptera att man mår dåligt.
- Försöka se saker objektivt. Om man zoomar ut lite och försöker se sig själv utifrån kan det vara lättare att se vägar som kan ta en därifrån. Våga prata med en person runtomkring som man litar och ta hjälp.
- Fråga sig själv vad kan jag göra imorgon för att jag ska må lite bättre? Eller vad ska jag göra imorgon för att komma lite närmare mitt mål? Sedan gäller det att pressa sig själv till att verkligen göra den saken även om man inte känner för det. För om man gör något annat så kan man skjuta det jobbiga åt sidan litegrann och så blir ofta det jobbiga mindre jobbigt efter ett tag.
Hästkunskapen glöms bort
Johanna har uppmärksammat ett problem inom ridsporten. ”Man glömmer själva kunskapen kring hästarna, man kan stöta på både elever och ryttare runt omkring som kanske inte ens vet hur ett bett ska sitta, hur en nosgrimma ska sitta och hur hästen är konstruerad. Varför man inte kan rida hästen i en viss form eftersom den tar skada av det”, berättar Johanna. Samtidigt så finns det en hets om att man ska upp i klasserna och prestera. Det saknas en förståelse kring att saker tar tid och att det finns så mycket saker att lära sig. ”Man ser många ryttare som verkligen hade behövt, inte för att kritisera så, men jobba med sin position och sig själva. Men som inte ser det som viktigt. Och där förloras ridsporten tycker jag. Ridning är en konst och har alltid varit en konst. Det är inte som alla andra sporter, man ska försöka ha lite mer ödmjukhet för man är aldrig fullärd. Man ska också försöka förstå hästen och varför saker fungerar om det gör. Man ska även fokusera på hur man kan utvecklas som ryttare istället för att fokusera på hur man kan bli snyggare inne på banan.”
Johanna berättar att det är först nu på senare dagar när hon har fått mer kunskap och förståelse som hon kan se tillbaka på den tiden då hon inte hade det. Johanna tipsar om att det finns väldigt mycket kunskap att ta del av på internet. Det finns mängder av intervjuer, artiklar och Youtubeklipp att se.
Johannas tips till dig som vill utvecklas trots att du inte har möjlighet att rida varje dag:
- Lär dig saker från internet. Se klipp, läs artiklar och intervjuer.
- Titta på träningar och när andra rider.
- Hitta ett stall som du kan hjälpa till i. Gör alltid lite mer än vad du behöver så kommer du lära dig mycket och kanske kommer du även få chansen att rida.
Hästhantering
Om man följer Johanna på hennes Instagram kan man se att hennes hästar verkar vara väldigt lugna, mysiga och tillfreds. Men hur kommer det sig att alla hennes hästar är det? Johanna berättar om vikten av att visa hästen att du är ledare och att alltid vara noga med att hästarna känner sig trygga i situationen. Johanna låter inte hästarna stå och skrapa på uppställningen, de ska stå stilla. När de hela tiden vet vad som gäller kan de vara lugna och avslappnade i situationen. Man tror att man gör hästarna en tjänst genom att låta den göra lite som den lite som den vill men i själva verket är det precis tvärtom. Johanna är också väldigt noga med att vara med hästarna mycket i boxarna. Hon klappar dem på halsen, på huvudet och öronen. När Johanna fick en av sina hästar kunde hon inte klappa den på huvudet alls och med sådana hästar tycker Johanna det är viktigt att inte tränga sig på. ”Man börjar på halsen och kanske gör det några dagar, veckor, månader eller hur lång tid det tar. Men det är viktigt att ha tålamod.”
Sociala medier
Sociala medier är något som unga ständigt lever med idag och det är lätt att få en felvriden bild av saker. ”Först och främst tycker jag att man ska vara medveten om att sociala medier inte alla gånger är livet på riktigt. Det är bara att se på sig själv, man vill väldigt gärna visa upp när det går bra och när allting är jättetopp. Eller när det inte är det försöker man få det att se ut som det och det budskapet är ju det mina vänner ser. Så enligt mina vänner går det jättebra för mig och jag har det jättebra. Men så kanske det inte är så på riktigt”, berättar Johanna. ”Precis samma sak är det på andra hållet. Människor gör så vilket får mig att känna att alla andra har det så himla bra, men jag då? Men att man är medveten om att man måste filtrera där”, fortsätter Johanna. Johanna tycker också att man ska vara ärlig på sina sociala medier, man ska inte försöka göra Instagram så långt ifrån den man själv är. Det kan kännas jobbigt att behöva leva upp till den personen som man har skapat på Instagram.
Framtiden
I framtiden har Johanna massor av planer. Hon har precis släppt Ryttarinspiration 2.0 som är en betaltjänst på Instagram och Facebook. Johanna vill ta upp båda hästarna till nästa nivå, 130-hoppning och tävla lite mer internationellt. Hon kommer hon även släppa en bok och utveckla sin Youtubekanal ännu mer.