Längtar du tillbaka i sadeln så fort ridläraren ber dig ställa upp på medellinjen? Eller hade du haft på dig ridbyxor jämt om du kunde? Det finns era knep för att få din vardag hästigare.

Text: Josefin Strang

 1. Fixa filmkväll

Ladda upp med popcorn, det är dags för
en helkväll med hästiga filmer! Ta med dina tvåbenta stallkompisar om du vill. Hyr en eller två filmer, om ni har Netflix hemma så kan
du börja bläddra bland häst filmerna reda nu. Min Hästs favoriter är War Horse, Spirit – Hästen från vildmarken och Mannen som kunde tala med hästar.

 

 1. Sy eget schabrak

Du som gillar att sy kan fixa ett eget schabrak i snygga färger. Använd schabraket under sadeln eller fyll den med bomull och sy ihop – vips så har du en hästig kudde! Om du inte har en symaskin hemma kan du fråga om du får sy schabraket i slöjden. Så här gör du:

 1. Låna ett gammalt schabrak att använda som mall.
 2. Håll schabrakmallen mot tyget du vill använda, börja rita och klipp – håll hårt!
 3. Klipp ut insida och utsida – två gånger om. Sedan klipper du ut stoppning.
 4. Att sy snygga rutor är svårt och tar lång tid – sy ränder i tyget istället.
 5. Sy remsa över ryggen och kantband, färdig- köpta eller egenklippta.
 6. Till sist syr du fast remmarna som ska fästa i sadeln. Klart!

 

 1. Stallet på skoltid

Att känna stalldoft på skoltid är något att längta till när sommarlovet tar slut. Det finns tre sätt att få till ridning på skoltid. Det första är att du pratar med idrottsläraren om en specialdag i stallet, ridning är ju en sport! Nästa alternativ är att du föreslår en ridaktivitet på nästa friluftsdag. Tredje sättet passar dig som går på högstadiet. När det är dags för praktik frågar du ridskolan om du får praktisera i stallet. Enkelt!

 

 1. Pyssel till väggarna

Har du sparat dina favoritserier med Mulle och har ett gäng affischer från Min Häst? Perfekt! Då kan du klippa och klistra ett supersnyggt collage att pryda rummet med. Skriv ut favorit- bilderna på din häst, sedan är det bara att plocka fram sax, lim och fina pennor.

Kanske vill du skriva in Hästens Bön?
Sedan kan du rama in det. Ramen kan till exempel ha måtten 50×70 centimeter. Pyssla på!

 

 1. Lär dig ett dressyrprogram

Alla dressyrprogram finns på nätet. Kanske har du tävlingsdrömmar, vill hitta på något med din lufthäst eller vill ha något kul att göra i väntan på bussen.

 

 1. Ta med taglet

Man kan köpa jättefina armband av hästtagel, så du kan ta med
dig en bit av din älskling överallt! Perfekt att önska i födelsedagspresent. När man lämnar in
taglet kan det behöva vara runt
40 centimeter långt och ha cirka 200-300 strån, vilket motsvarar ungefär fyra millimeter. Tänk på att du absolut inte får klippa man eller svans utan lov! Om du samlar ihop överbliven svans från favorit- hästens borste kommer du snart ha tillräckligt med tagel.

 

 1. Gör en helgutflykt

Kolla på anslagstavlorna i stallet eller på tävlingsdatabasen (TDB), där hittar du alla helgaktiviteter i hästväg. Kanske håller ridskolan en dressyrkurs eller en hopp- tävling? Ta med en matsäck och sätt dig på läktaren. Du lär dig massor om hästar genom att titta och lyssna!

 

 1. Stalldörr till rummet

Har du sett tvådelade boxdörrar där hästen kan titta ut genom den övre luckan? Precis så kan du göra med dörren till ditt rum!
Be dina föräldrar om hjälp. Dörren ska hängas av från gångjärnen och sågas i två delar ovanför handtaget. Flisorna ska sandpappras bort, sedan hängs dörren tillbaka i gångjärnen. Fäst en hasp i övre luckan, så den inte glider upp när du vill vara ifred. Ditt rum kan inte bli mer hästigt än så här!

 

 1. Gör egen stamtavla

Sa dina föräldrar nej till boxdörren? Ingen fara, dörren till ditt rum kan ändå bli hästig om du fixar en stamtavla till dörren. Om du vill kan
du lägga till en drömfoderstat: Kanske är pizza din favorit eller älskar du hallonbåtar, precis som Mulle?

 

 1. Hoppa högt hemma

En hopptävling hemma på gräsmattan är en perfekt sommarlovsaktivitet! Hoppa själv, ta med lufthästen eller delta med din käpphäst. Ställ upp en bana där hindren ska hoppas i en viss ordning på en viss tid. Bygg med trädgårdsmöbler, blombänkar och annat du hittar. Tävlingsregler gäller: Fyra fel för rivning eller vägran och tidsfel om du är för långsam! Självklart kan ni fixa en omhoppning. Använd tidtagaruret i telefonen. Minst fel och snabbast tid vinner, ha så roligt! Varför inte göra din egen, helt unika hästiga handväska?

 

 1. Ta hand om trasiga grejer

Ridutrustning åldras. Säg till stallpersonalen att du gärna tar hand om sådant som ska slängas! Till exempel kan träns gå sönder – kvar blir läderremmar som kan bli fina armband. Ett gammalt stigläder eller ett benskydd kan göras rent och viras runt din sängstolpe. Ett gammalt bett kan bli en ny smyckeshängare. Det är bara att vara lite påhittig!

 

 1. Utflykt till
 biblioteket

Packa en påse med frukt
och anteckningsblock,
sedan gör du en ut flykt till
närmsta bibliotek. Det finns
massor med hästböcker, både spännande historier och viktiga fakta, vad sägs om att göra ett quiz med hästfakta du hittar? Två veckor senare gör du ett läxförhör och testar om du kommer ihåg vad du lärt dig!

 

 

 1. Skaffa lufthäst

En lufthäst är din egen häst som du hittat på. Du kan föda upp egna lufthästar, åka på tävling med lufthästarna, skriva dagbok eller blogga om ridturerna. Du kan också köpa nya lufthästar för luftpengar – bläddra till Stallväggen så hittar du lufthästar till salu!

 

 1. Hästifiera din telefon

Har du en smart- phone? Gör din telefon hästig! Ladda ner gratisappen Häst Wallpapers för att få snygga bakgrundsbilder. Appen Horse Sounds gör att din ringsignal kan låta som en galopperande häst!

 

 1. Gör familjen hästfrälst

Vill du prata om hästar vid varje middag hemma? Kanske har du sådan tur att familjen redan är hästfrälsta. Annars får du ta med familjen på en prova på-dag i stallet. Fråga dina föräldrar om ni kan åka på turridning eller ridresa – då kan familjen testa att galoppera fram på trygga hästar i fantastisk natur. De kommer också bli hästälskare!