Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

Frieserhästen, som alltid är svart, är en vacker och muskulös häst som rör sig stolt med höga benlyft. Den är ovanlig i och med att den har mycket hovskägg, även om det är en lätt häst. Och den långa, tjocka manen och svansen gör den inte mindre iögonfallande! Frieserhästen är dessutom, med sitt mjuka och vänliga temperament, mycket trevlig att hantera.

Ursprung

Frieserhästen är en av de äldsta varmblodsraserna i Europa. Den uppstod i Friesland i den nordvästra delen av Nederländerna. Redan i skrifter från romartiden, alltså tiden strax före och efter Kristi födelse, finns rasen omnämnd. Romarna gillade rasens intelligens och styrka.

Under medeltiden var Friesland känt för sin avel av en stor och tung stridhäst som orkade bära en riddare med full utrustning. Under kors- tågen blandades rasen med arabhästar, men behöll sin speciella elegans, tyngd och styrka. Under 1500- och 1600-talen korsades den med spanska hästar, vilket gjorde den mer ädel.

Genom åren har frieserhästen anpassats till de behov man haft. Den har använts på många olika sätt, till exempel i jordbruksarbete, i dragarbete, till ridning och dressyr, som krigshäst, i travlopp och för att förbättra andra raser.

Påverkat andra raser

Man tror att frieserhästen har påverkat de brittiska fell- och daleponnyerna, som påminner en hel del om frieserhästen. Den användes också i aveln av rasen old english black och av shirehäs- ten, som också är brittiska raser. Man kan även se spår av frieserhästen hos den norska dölehästen. Dessutom användes den på det tyska stats- stuteriet Marbach, i början av utvecklingen av würtembergaren och oldenburgaren.

RASFAKTA

Namn: Frieserhäst
Ursprung: Nederländerna Mankhöjd: Ston 155-165 cm och hingstar 160-170 cm
Färg: Svart
Temperament: Social och lättlärd

Körning och dressyr

Eftersom frieserhästen är så klok, följsam, smidig och vacker är rasen mycket populär som fritidshäst. Den passar utmärkt både som körhäst och till dressyr och är en duktig tävlingshäst. Att visa dressyr i den högre skolan och frihetsdressyr på cirkus är också något den klarar fint.

Utseende

Friserhästen är helt svart, inga vita tecken är tillåtna, utom väldigt små som vita hår i pannan eller en mycket liten stjärn i pannan. Vita tecken på benen är strikt förbjudna. Den har lång man, kraftigt hovskägg, och en vackert böjd hals med en elegant hållning. Huvudet är ädelt med uttrycksfulla ögon och små öron där öronspetsarna är lite inåtböjda.

Läs mer:

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral.
Svenska Friserhästföreningen: www.sfhf.se

Två typer

Man talar idag om två typer av frieserhäst, dels den ”gamla” och dels den ”moderna”. Den gamla, från det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet, är ganska kraftig och har korta ben, för att passa till jordbruksarbete. Den moderna typen avlades fram under det sena 1900-talet. Den är mycket mer smäcker, högbent och ädel.

Visste du att...

… frieserhästarna har beskrivits som ”dansande” hästar på grund av hur de travar med höga benlyft?

… redan under 1400- och 1500-talen användes frieserhästen på ridskolor i Frankrike och Spanien där den gjorde den högre skolans dressyr?

… det finns nästan 70 000 frieserhästar över hela världen idag?